Tunceli Cemevi'nden 'Alevi hakim' tepkisi: Alevi vatandaşlardan rızalık alınmalı

Sosyal medyada yer alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e ait olduğu iddia edilen ses kaydında yer alan 'Alevi hakim' vurgusuna Alevi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Tunceli’den tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Tunceli Cemevi'nden 'Alevi hakim' tepkisi: Alevi vatandaşlardan rızalık alınmalı

Sosyal medyada yer alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e ait olduğu iddia edilen ses kaydında yer alan 'Alevi hakim' vurgusuna Alevi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Tunceli’den tepki geldi.

Tunceli Cemevi dedelerinden Kadir Bulut, internette yer alan ses kayıtlarının Türkiye’de yaşayan Alevi vatandaşların yaşam hakkının tehdit edildiğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Yaşananlar doğruysa Türkiye’de anayasa hukuku ve evrensel insan hakları hukuku çiğnenmiştir." dedi.

Tunceli Cemevi Dedesi Kadir Bulut, ses kaydının dün internete düştüğüne dikkati çekerek,"Eğer bu ses kaydı doğru ise eğer bu ses kaydında konuşulanlar gerçekten konuşulduğu gibiyse Türkiye’de gerçekten skandalların ülkesidir. Türkiye’de artık Alevi inancına sahip, Kızılbaş inancına sahip insan olarak, bu topraklarda temel insan hakları taleplerinin yanı sıra, yaşam hakkımızın ve hayat hakkımızın da tehdide doğru gittiğini düşünmemize vesile olmuştur. Bu ses kaydı doğruysa; hem Türkiye’nin anayasa hukuku çiğnenmiştir hem de evrensel insan hakları hukuku çiğnenmiştir. Burada insanı değerlerin cümlesinin çiğnendiğini ve ayaklar altına alındığını görmekteyiz.” diye konuştu.

“DEDELER KURULU OLARAK KINIYORUZ”

Hiçbir başbakanın hiçbir ülkede kendi vatandaşını herhangi bir inançsal tercihinden ötürü dışlayamayacağını belirten Bulut, “Sadullah Ergin'in, 'Alevi hakim' vurgusu doğruysa, yıllardan beri Türkiye’de kulaktan kulağa dolaşan her ne kadar devletin bürokratları, başbakanlar, devleti yönetenler, “bizde böyle inançsal açıdan ayrımcılık yok. Biz herkese eşitiz.” söylemlerinin hepsinin bertaraf olduğunu görmekteyiz. Hepsinin inkar edildiğini ve hepsinin yalanlandığı sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle, Dersim Cemevi Dedeler Kurulu olarak yaşanan bu olayı gerçekse, ciddi anlamda kınıyoruz. Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı değil, bırakın başbakanı, hiçbir insana yakışmayan yaklaşımdır. Bu kişilerin Alevi vatandaşlardan, bu dışladığı toplumdan rızalık almaları lazım.” dedi.

“SÜNNİ CANLAR, DIŞLANMIŞLIĞIMIZI VE ACILARIMIZI PAYLAŞSIN”

Türkiye’de yıllardan beri Alevi vatandaşlara yönelik yapılan ayrım karşısında Sünni vatandaşların Alevi vatandaşlara destek olması gerektiğini ifade eden Bulut, “Bu noktada Türkiye’deki Sünni canlara sesleniyorum. O zaman biz Türkiye’de mağdur olan ve mazlum olan Alevi, Kızılbaş vatandaşların haklarına sahip çıkmalarını, bizim dışlanmışlığımızı paylaşmalarını istiyoruz. Türkiye’de farklı renkleriyle bu ülkenin vatandaşlarıyız.” şeklinde konuştu.

Başbakan ve bakan arasında geçen bir konuşmanın Alevi bir vatandaş olarak kendini üzdüğünü ifade eden Cemal Akbayır ise bu konuşmaları tasvip etmediğini söyledi. Başbakan ve bakanın Türkiye’deki bütün insanları sahiplenmesi gerektiğini belirten Hüseyin Yıldırım ise Başbakan ve Bakan’ın mezhep ayrımı yapmaması gerektiğini söyledi.


CİHAN

Yorumlar