Tuncay Özkan, 13. Ağıe Ceza Mahkemesi heyetini HSYK'ya şikayet etti

Ergenekon davası sanığı Tuncay Özkan, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini adil yargılamayı etkilemeye çalıştığı, hukuka ve insan haklarına aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle HSYK’ya şikayet etti.

Google Haberlere Abone ol
Tuncay Özkan, 13. Ağıe Ceza Mahkemesi heyetini HSYK'ya şikayet etti

Ergenekon davası sanığı Tuncay Özkan, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini adil yargılamayı etkilemeye çalıştığı, hukuka ve insan haklarına aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle HSYK’ya şikayet etti.

Ergenekon davasında önceki gün tahliye edilen sanık Tuncay Özkan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında şikayet dilekçesi verdi. HSYK’ya ulaştırılmak üzere Adalet Komisyonu'na verilen dilekçede, mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üyeler Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Mehmet Fatih Uslu, Nihat Topal ve Ercan Fırat şikayet edildi.

5 Ağustos 2013 tarihinde hüküm kurulduğu hatırlatılan dilekçede 7,5 aydır gerekçeli kararın da yazılmadığı kaydedildi. 6 Mart 2014 günü yürürlüğe giren yeni kanunla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev ve yetkisinin kaldırıldığı belirtildi.

Yeni kanuna göre, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, devredilen dosyalarla ilgili koruma tedbirleri hakkında karar vermeye bu mahkemelerin bulunduğu yer hakim ve mahkemeleri yetkili olduğunun belirtildiği kaydedilen dilekçede, Ergenekon kapsamında tutuklu bulunan sanıkların tahliye talepleri ile ilgili karar vermeye İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemeleri olduğu belirtildi. Bu nedenle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıkların tutukluluk durumları ile ilgili karar vermesinin mümkün olmadığı ileri sürüldü.

İlker Başbuğ kararı emsal gösterilerek diğer tutuklu sanıklar tarafından İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebi içeren dilekçeler sunulmaya başlandığı ifade edilen dilekçede, Özkan için de dilekçe verildiği kaydedildi. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düşen talep üzerine bu mahkemenin 10 Mart 2014 tarihinde tahliye kararı verdiği hatırlatıldı.

Ancak, diğer ağır ceza mahkemeleri tarafından verilebilecek bir tahliye kararının önüne geçmek isteyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 Mart 2014 tarihinde Özkan ile birlikte tutuklu tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği ileri sürüldü.

Yeni kanun ile bu kararın yok hükmünde olduğu öne sürülen dilekçede, tahliye taleplerinin diğer ağır ceza mahkemeleri tarafından görüşülmeye devam edildiği sırada 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin 10 Mart günü basın mensuplarını çağırarak tahliye taleplerinin reddedildiği kararını dağıttığı savunuldu.

Bir mahkemenin diğer mahkemeler tarafından tahliye talepleri görüşülmeye devam ettiği sırada yapmış olduğu açıklamanın diğer mahkemeleri etkilemek amacıyla yapılan bir girişim olduğu iddia edilen dilekçede, bunun adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturduğu ileri sürüldü.

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin açıklamasıyla kendisini TBMM'nin üstünde gördüğü iddia edilen dilekçede, “Anayasaya, kanunlara, hukukun genel ilkelerine ve insan haklarına aykırı karar ve uygulamalar gerçekleştiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Mehmet Fatih Uslu, Nihat Topal ve Ercan Fırat hakkında soruşturma başlatılmasını vekaleten arz ve talep ederiz.” denildi.
CİHAN

Yorumlar