"Tüm çağrılara rağmen altyapı sorunu çözülmedi"

CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin çağrılarına rağmen tamamlanmayan altyapı yetersizlikleri nedeniyle Adana’daki yağmurun hayatı felç ettiğini söyledi....

Google Haberlere Abone ol
"Tüm çağrılara rağmen altyapı sorunu çözülmedi"

CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin çağrılarına rağmen tamamlanmayan altyapı yetersizlikleri nedeniyle Adana’daki yağmurun hayatı felç ettiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantılarının ilk oturumunda konuşan Çetinkaya, altyapının tamamlanması için tüm belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine önemli görev düştüğünü kaydetti. Adana’nın birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Çetinkaya, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’na göre afet yönetiminin uygulanması gereken illerden biri olması istenen kentte cadde ve sokakların nehire döndüğüne vurguladı.

    Yağıştan kaynaklı altyapı probleminin trafiği altüst ettiğini dile getiren Çetinkaya, Adana’da birçok aracın kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Normal şartlarda şehir trafiğinin zaten içinden çıkılmaz bir hal aldığına dikkat çeken Çetinkaya, yağışın da soruna tuz biber eklediğini ifade etti.

    Trafiğin ayrı bir inceleme gerektirdiğini bildiren Çetinkaya, "Bazı toplu taşıma araç şoförlerinin vurdumduymazlığına, minibüs ve özel halk otobüslerinin zaman zaman diğer araçlara ve yolculara karşı kayıtsız kaldığına tanık oluyoruz. Geçtiğimiz hafta üç yayaya çarpıp bir kişinin kanala düşerek ölümüne neden olan minibüsü hatırlatmak istiyorum. Altyapı eksikliğinin yanı sıra trafik sorununa ve toplu taşıma araç şoför ya da muavinlerinin eğitimlerine daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğine inanıyorum." dedi.

    Adana’da kimilerinin metro dediği hafif raylı sistemin neredeyse doğmamış çocukları bile borçlandırdığını anlatan Ulaş Çetinkaya, şöyle konuştu: "Ağır aksak ilerleyen ve belediyeyi borç yükü altında ezen raylı sistemde geçtiğimiz günlerde elektrik problemi yaşandı. Raylı sistemin Adana üzerindeki kambur olarak duruyor. DPT beş yılık kalkınma planlarının onuncusunu hatırlatmak isterim. Bu planda Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana raylı sistemlerinin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi vardı. Bu ne aşamadadır kamuoyuna açıklanmalıdır. Raylı sistemin yükünü hafifletmek için acilen bir çözüm yolu üretmemiz gerektiğine inanıyorum. Sorumluluğu geçmiş dönemlere atmamızın bir anlamı yok."

    Adana il yüzölçümün yaklaşık yüzde 33’nün tarımsal alanlardan oluştuğunu açıklayan Çetinkaya, hasat mevsimi olmasına rağmen çiftçinin yüzünün gülmediğini savundu.

    Yılın ilk turfanda patates ve soğan hasadı Çukurova’da başladığını aktaran Çetinkaya, “Don ve fırtına dolayısı ile ürün kayıpları meydana geldi. Fiyatı yüksek gibi olsa da bu ürünlerin verim olmadığı için çiftçi yine perişandır. Buğday ve arpa da mevsim dengesizliğinden nasibini almış verim kaybı yaşanmıştır. Bir önceki mecliste Kırsal Kalkınma Dairesi kurulmasına izin vermiştik. Bu dairenin çalışmaları nelerdir. Önümüzdeki toplantıda ilgi daire hakkında kamuoyuna bilgi verilmelidir. Yeni büyükşehir yasası ile tarımsal alanların önemi artmıştır. Çiftçi mozat, gübre tohum gibi girdileri artarken; gelirini artıramadığı için ‘Tarlasında ırgat olmaya’ doğru gitmektedir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar