Tulum eşliğinde kar üzerinden Kaçkarlara yürüdüler

Rize İkizdere Vadisi’nin doğal güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ve iki gün sürecek 'Kaçkarlara Doğru' adlı kar yürüyüşü başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tulum eşliğinde kar üzerinden Kaçkarlara yürüdüler

Rize İkizdere Vadisi’nin doğal güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ve iki gün sürecek 'Kaçkarlara Doğru' adlı kar yürüyüşü başladı. Tulum eşliğinde Çağrankaya Yaylasına doğru yola çıkan grupta yürüyemeyenler de kiralanan helikopterle yaylaya taşındı.

İkizdereliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ve iki gün sürecek 'Kaçkarlara doğru' kar yürüyüşü etkinliği için İstanbul ve Ankara’dan gelen yöre sakinleri ilçe merkezinde toplandı. İkizdere Kaymakamı Abdi Koç, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu, Ekşioğlu Vakfı Başkan Vekili Kadem Ekşi’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi arazi araçlarıyla karla kaplı yoldan 2 bin metre yüksekliğe çıktı, yöresel çalgılardan tulum eşliğinde kar üstünde horon oynandı. Kar yürüyüşüne katılanlar daha sonra sırt çantaları ile birlikte Çağrankaya Yaylasına doğru yürüyüşe geçti. Tulum eşliğinde gerçekleşen yürüyüş sırasında yöreye ait türküler söylendi. Organizasyon ekibi yürüyemeyenleri kiralanan helikopterle yaylaya taşıdı. 5 saat sürecek yürüyüşle yaylaya ulaşacak olan katılımcılar geceyi yayla evlerinde geçirdikten sonra yarın ilçeye dönecek.

Ekşioğlu Vakfı Başkan Vekili Kadem Ekşi, Kaçkarların aşk, sevda ve özgürlük olduğunu belirterek 7 yıl önce Kış Turizm Merkezi ilan edilen Ovit Yaylası’nın 25.000 ve 5.000’lik planlarının yapılarak yatırımcının önünü açılması gerektiğini söyledi.

Bölgede yaylaların hızla betonlaştığına dikkat çeken Ekşi, “Bu bizim geleneksel mimarimize, dokumuza son derece uyumsuz, çirkin yapılaşmalara doğru kayıyor. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Kendi geleceğimizi doğal ekosistemimizi bozuyoruz. Burada idarenin yaptırım gücünü ortaya koyarak planlama süreci ile yaylaları bu betonlaşmadan hızla kurtarması lazım. Biz sivil toplum örgütleri olarak yerel yönetimlerin arkasındayız. Bu aymaz gidişe dur diyecek olan bir çıkışı kamu idarecilerinden istiyoruz. Yaylalar fiili işgallerden arındırılmalı, beton yapılaşmaya asla müsaade edilmemeli. Daha sonra bu merkezlere insanları taşıyamayız. Biz bir doğal yapıyı, ekosistemi, çevreyi sürdürülebilir şekilde inşa edemezsek aslında kendi geleceğimizi yok etmiş oluruz. Tüm bu duygularla Çağrankaya’da aşk ve sevgiyle yürüyoruz.“ dedi. CİHAN

Yorumlar