"Tüketim çılgınlığına karşı israfı önleme bilinci kazandırılmalı"

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti tarafından ortaklaşa düzenlenen ortak akıl toplantısının bu ayki konusu ‘tüketim çılgınlığı’ oldu.

Google Haberlere Abone ol
"Tüketim çılgınlığına karşı israfı önleme bilinci kazandırılmalı"

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti tarafından ortaklaşa düzenlenen ortak akıl toplantısının bu ayki konusu ‘tüketim çılgınlığı’ oldu. Denizlerdeki balıklar, atmosferdeki karbondioksiti yok eden ormanla, su kaynakları ve giyecek ile yiyecek ürünlerinin hızla tüketildiğine dikkat çekilen toplantıda tüketme hırsının önüne İslam dininin haram ettiği israfı anlatarak geçilebileceği konusunda hemfikir kalındı. Doyumsuzluk faktörünün körüklediği tüketim çılgınlığına karşı insanlara kanaatkar olmanın öğretilmesinin elzem olduğu üzerinde duruldu.

    MAKİAD’ın ev sahipliğindeki toplantıda konuşan Malatya Aktif İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sarın, aylık ortak akıl toplantılarında her ay Malatya’daki gazetecilerle bir konuyu enine boyuna tartıştıklarını, bu ayki toplantının konusunu tüketim çılgınlığı olarak belirlediklerini belirtti. Önceki nesillerin tüketme konusunda hassas olduğunu, tüketme arzusunun son yıllarda arttığına değinen Sarın, bir mobilyacı olarak israfın had safhaya ulaştığına şahit olduklarını bildirdi. Bazı gelişmiş ülkelerde insanların eşyalarını çok sık değiştirmediğini söyleyen Sarın, Türkiye’de ise tüm ürünlerde çok hızlı bir tüketim olduğunu kaydetti.

    Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, aylık ortak akıl toplantılarının gerçekten çok verimli geçtiğini söyledi. Bu ayki toplantı için ‘tüketim çılgınlığı’ gibi çok önemli bir başlık belirlendiğini söyleyen Karaduman, tüketim çılgınlığın toplumsal ve sosyolojik bir sorun haline geldiğini ifade etti.

    Çağdaş Gazeteciler Derneği Şube Başkanı İbrahim Göçmen, günümüz ekonomi sisteminin sömürü üzerine kurulduğunu, Türkiye’nin de üretmeden tüketen ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Son yıllarda alışveriş merkezlerinin mantar gibi türediğine işaret eden Göçmen, alışveriş merkezleri gibi mekanların tüketim çılgınlığını körüklediğine vurgu yaptı.

    Malatya Aktif İşadamları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Gülçek, önceki nesillerin yaşadıkları kıtlıkları bildiklerini, günümüzde ise bolluk nedeniyle savurganlık yaşandığını belirtti. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bir girişimci olarak günümüzdeki imkanlara rağmen insanların beklentilerinin her geçen gün arttığını anlatan Günçek, “Eskiden geniş aileler 90 metrekarelik evlerde mutluydu. Şimdi 3-4 kişilik çekirdek aile 200 metrekarelik evleri yeterli görmüyor.” dedi.

    Yazar Asım Demirkök, bilgi çağında baş döndürücü bir teknolojik gelişim yaşandığını, görsel, yazılı ve multimedya araçlarıyla tüketim çılgınlığının arttığına işaret etti. Tüketim çılgınlığının önüne geçilmesinin yine aynı araçlarla durdurulabileceğini söyleyen Demirkök, toplumun eğitim düzeyi artırılarak, sorgulayan bireylerle, bilginin doğru kullanılmasıyla kanaatkar bir insan topluluğu oluşturulabileceğini ifade etti.

    Gazeteci Vahap Güner, üretmeden üretenlerin pazarlandığı bir ülke olduğunu, bunda devletin ekonomi politikalarının etkili olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bazı illerinde insanların maddi tasarruflarını birleşerek sanayi yatırımına dönüştürdüğünü anlatan Güner, Malatya’da insanları üretime yönlendirecek düzenlemeler yapılması gerektiğine değindi.

    Televizyon yöneticisi Duran Özkan, vahşi kapitalizmin sonucu olarak insanların tüketim çılgınlığı sarmalının içinde kaldığını dile getirdi. Özkan, “Kapitalist sistem varolduğu sürece tüketim çılgınlığı sürecektir. Döngün belirli bir düzlemde devam ettiriliyor. Dini inançlarımıza göre israfın haram olduğu biliniyor. İnsanları bireysellikten çıkararak toplumsallaştırarak tüketim çılgınlığının önüne geçilebilir.” ifadelerini kullandı.

    Gazeteci Mustafa Kaya, daha 30 yıl önce insanlar yoklukla boğuştuğunu, dönem insanlarının en küçük bir malzemeyi israf etmemek için çalıştığını söyledi. Günümüzde ise fertlerin yaşanan bolluk nedeniyle tüketimin israf boyutuna ulaştığını ifade eden Kaya, israfın kötü olduğunun kitlelere anlatılması gerektiği üzerinde durdu.

    İşadamı Tamer Demirel, günümüzde israfın önlenmesi için bilginin doğru şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Tüketim çılgınlığının önüne geçilmesi için israfın her yönüyle anlatılması gerektiğini vurgulayan Demirel, insanlara israfın kötü yönleri anlatılarak fazlaca harcamanın engellenebileceğini kaydetti.

    Gazeteci Hüseyin Altun, günümüzde yetişkinlerinin çocukluk yıllarında kıt kanaat geçindiğini anımsatarak bugünün çocuklarının daha küçük yaşlarda tüketme alışkanlığıyla büyüdüğünü anlattı. Altun, ebeveynlerin çocuklarını israfı anlatarak büyütmeleri gerektiğini kaydetti.

    Gazeteci Semira Aktaş, insanların tüketmeyi alışkanlık haline getirdiğini, bu çılgınlığın önüne kendi iradeleriyle geçemez hale geldiğini savundu.

    Malatya Aktif İşadamları Derneği Genel Sekreteri Muhammet Cice ise günümüz insanlarının aşırı harcama isteği bulunduğunu, bu konunun farklı boyutlarıyla sosyolojik bir durum olarak tartışılması gerektiğine işaret etti. Bu konuda bilimsel verilerle çözüm önerileri üretilmesi gerektiğinin altını çizen Cice, Malatya Belediyesi’nin israfı önlemek için atık pil, atık şişe toplama kampanyalarının israfı önleme adına çok önemli bir uygulama yaptığını söyledi. CİHAN

Yorumlar