Tüketim çılgınlığı Türkleri de aşırı borçlanmaya itiyor

Almanya’da tüketim çılgınlığı sebebiyle borç batağına düşen kesime Türkler de dahil oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Tüketim çılgınlığı Türkleri de aşırı borçlanmaya itiyor

Almanya’da tüketim çılgınlığı sebebiyle borç batağına düşen kesime Türkler de dahil oluyor. Özellikle kredi ve cep telefonu borçları yüzünden aşırı derecede borçlanan Türkler, daha ziyade alt ve orta kesime mensup oldukları için çok daha ağır bir ekonomik kriz sürecinden geçiyor. Türklerin önemli bir kısmı Alman vatandaşı olduğu için aşırı borçlanmadan etkilenenlerin sayısının daha da yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Almanya’da yaşayan Türkler arasında aşırı borçlanmalarda artış var. Başkent Berlin’de Türklerin yoğun olarak ikamet ettiği Kreuzberg semtinde borçlulara danışmanlık merkezinde görev yapan danışman Kemal İlhan, Türkler arasında kredi borçlarının ilk sırada geldiğini söyledi. İkinci sırada yaş farkı gözetmeksizin cep telefonu borçları geliyor.

Üçüncü sırada ise katalog üzerinden yapılan alışverişler nedeniyle meydana gelen aşırı borçlanmalar yer alıyor. Türk erkekleri arasında işyeri açıp iflasa sürüklenen ve bu nedenle aşırı borca girenlerin sayısı da tahmini olarak epeyce kabarık.

Berlin’de 15 yıldır borçlulara danışmanlık yapan Kemal İlhan, Türkler arasında aşırı borçlarla yaşayanların sayısının ne kadar olduğunun kesin olarak bilinemediğini, zira göçmenlere ilişkin ayrı bir istatistik tutulmadığı gibi çok sayıda Türk Alman vatandaşlığına geçtiği için istatistiklerde ‘Alman’ olarak göründüklerini belirtiyor.

Creditreform Ekonomik Bilgilendirme Kuruluşu’nun verdiği bilgilere göreAlmanya’da her on kişiden biri aşırı borçlanmadan muzdarip. Aşırı borçlanmaların iş piyasasındaki iyi gelişmelere karşın artacağı öngörülüyor. Almanya’da her üç haneden birinde alışverişler krediyle finanse ediliyor. Cep telefonu, televizyon ve otomobil alışverişlerinin yanısıra tatil masrafları da artık krediyle ödenmeye başlandı.

Geçen yıl itibarıyla tatil masraflarını krediyle karşılayanların oranı yüzde 29 olarak belirlendi.

ERKEKLER AŞIRI DERECEDE BORÇLANIYOR

Tüketim çılgınlığı otomatikman aşırı borçlanmaya yol açmasa bile uzmanlar özellikle alt ve orta tabakaya mensup tüketicilerin uzun vadede ortaya çıkan borçları ödeyemediklerine işaret ediyor. Almanya’da aşırı borçluların sayısı geçen yıl itibarıyla 6,5 milyon olarak açıklandı. Aşırı borçlu olanların çoğunluğu Almanya’nın batı kesimindeki eyaletlerde ikamet ediyor. Aşırı borçlanmak, erkeklerin tekelinde olan bir durum olarak yerini koruyor.

Cinsiyet ayrımı yapıldığında Almanya’da aşırı borçla yaşayan erkek sayısının 4 milyon 200 bin olduğu ortaya çıkıyor. Aşırı borçlu kadın sayısı ise 2 milyon 300 bin olarak şekilleniyor. Bu durum erkeklerin kadınlardan daha fazla risk almaya hazır olmaları ve maddi beklentilerini abartmalarıyla açıklanıyor.

Creditreform kuruluşundan alınan bilgilere göre son yıllarda gençler ile 70 yaşın üzerindeki nüfus arasında da aşırı borçlananların sayısında büyük bir artış meydana geldi. Ancak genel nüfusa göre bir değerlendirme yapıldığında en fazla borç içinde yaşayan yaş grubunu 30 ile 39 yaşları arasındakiler oluşturuyor.

İŞSİZLİK, AİLEVİ PROBLEMLER VE HASTALIK DA BORÇLANMADA ROL OYNUYOR

Almanya’da tüketimde gözlenen artışa rağmen birçok hanenin veya kişinin borçlanmasının temelinde işsizlik, aile içi problemler ve hastalık gibi sebepler yatıyor. Borçlu danışmanı Kemal İlhan,borçlulara vakit geçirmeden danışmanlık merkezlerine başvurarak sorunlarına çare aramalarını tavsiye ediyor.

İlhan, “Aşırı borçlular bize danışmaya genelde deyim yerindeyse iş işten geçtikten sonra, sorunlar dağ gibi büyüdükten sonra geliyor. Biz elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz.” diyor ve çalıştığı merkeze başvuranların yüzde 90’ına yardımcı olduklarını vurguluyor.

Almanya’da irili ufaklı kent ve kasabaların çoğunda “Schuldnerberatung” adı verilen borçlulara danışmanlık merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerin çoğunda Türk danışmanlar da hizmet veriyor. Merkezler aşırı borçlanmadan kurtulmanın yollarını anlatan Türkçe bilgilendirme broşürleri de yayınlayarak halkı bilgilendiriyor. CİHAN

Yorumlar