Tüketici Hukuk Uzmanı: Twitter yasağı, Anayasa'ya aykırı

Tüketici Hukuk Uzmanı Avukat Hüseyin Sami Çaprak, vatandaşın bilgi edinme hakkının elinden alınmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Tüketici Hukuk Uzmanı: Twitter yasağı, Anayasa'ya aykırı

Tüketici Hukuk Uzmanı Avukat Hüseyin Sami Çaprak, vatandaşın bilgi edinme hakkının elinden alınmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu açıkladı.

    “Twitter yasağı ile Tüketici Haftası'nın bittiğini anlamış olduk” diyen Avukat Hüseyin Sami Çaprak, Twitter’i kapatmanın kanuna aykırı olduğunu şöyle anlattı: “Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi ile teminat altına alınmış olan bilgi edinme hakkı içeriği incelendiğinde ‘Madde 3: Tüketicilerin karşılanması istenilen yasal ihtiyaçları şunlardır: c) Tüketicilere, kendi ferdi istek ve ihtiyaçlarına göre bilinçli seçim imkanı sağlamak için yeterli bilgilere erişim sağlanması," yani Tüketici bilinci için bilgi edinme hakkı vazgeçilmez olup hükümetlerin bu hakkı tüketicilere sunması zorunludur. Bu yasak ayrıca haberleşme özgürlüğüne müdahale olup Haberleşme özgürlüğü Anayasa ile teminat altına alınmış toplumun vazgeçilmez haklarındandır. Toplumun her bireyinin aynı zamanda tüketici olduğu da göz önüne alındığında tüketicilerin bilgi edinme ve haberleşme hürriyetine müdahale hem Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi'ne hem de Anayasa'ya aykırılık oluşturur.”

    SUÇ VARSA CEZAYI KİŞİYE VER TOPLUMA DEĞİL

    Başbakanlığın yaptığı açıklamaya göre, Twitter'in yasaklanma nedeni, özel hayatın gizliliğini ihlal edilmesi olarak gösterildi. Bu açıklamanın Tweetter’i kapatmak için yeterli olmadığını belirten Avukat Sami Çaprak, “Bir kişi kanunu hiçe sayıyor ve suç işliyor ise bu kişinin sayfası kapatılmalıdır yani bir kişinin suçu bütün bir topluma mal edilmemelidir. Suçta ve cezada şahsilik ilkesi mevcuttur yani cezayı suçu işleyene vermelisiniz. Bir kişinin suçu sebebiyle 10 milyon kullanıcıyı mağdur etmek hakkaniyete aykırıdır. Twitter yasağından sonra gün içerisinde Sayın Cumhurbaşkanı, Twitter'dan "Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez" ve "Umarım bu uygulama uzun sürmez" tweetleri ile toplum ile aynı yönde olan tepkisini paylaşmıştır. Bizde aynı şekilde "umarız bu uygulama uzun sürmez" diyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar