TÜİK: Denetim yetersizliği madenlerdeki kazaları artırıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 iş kazalarını araştırma sonuçlarına göre iş kazası oranının en yüksek olduğu sektör madencilik. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki kazaların toplam kazalar içindeki payı yüzde...

Google Haberlere Abone ol
TÜİK: Denetim yetersizliği madenlerdeki kazaları artırıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 iş kazalarını araştırma sonuçlarına göre iş kazası oranının en yüksek olduğu sektör madencilik. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki kazaların toplam kazalar içindeki payı yüzde 13,4.

    Maden işçileri yaptıkları iş ve çalışma şartlarından dolayı genç yaşta sağlık sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalıyor. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödovans gibi yanlış uygulamalar ve bilhassa denetimin yeterince yapılmaması iş kazalarının artmasına neden oluyor.

    Türkiye, ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sırada yer alıyor. 105 bin nüfuslu Soma’da çalışan nüfusun yaklaşık 16 bini maden çalışıyor. Maden işçilerinin 14 bini özel sektörde, 2 bini kamu madenlerinde çalışıyor. Maden çalışanlarının yaklaşık 12 bini de yer altında alın teri döküyor. 105 bin kişinin yaşadığı Soma’da, 2013 yılında, sadece Soma Devlet Hastanesi'nde 650 bin poliklinik, 150 bin acil yardım hizmeti verildi. Yine, 2013 yılında Soma ilçesinde 5 bin iş kazası meydana geldi. Bu kazaların yüzde 90’ı maden ocaklarında, maden sahalarında yaşandı.

    

    Maden kazalarına maruz kalanların çoğunda yanık yaralar oluşuyor. Soma Devlet Hastanesi’nde yanık ünitesi olmadığı için özellikle maden kazalarındaki yanık yaralıları başka illere sevk edilmek için saatlerce bekletiliyor. Bu da ölümlerin artışına neden oluyor.

    Bugüne kadar Soma’daki Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Ege Linyit İşletmesi'ndeki kazalarda 79 madenci hayatını kaybetmişti. CİHAN

Yorumlar