TÜDEF: Tüketici, hak arama mercilerine dahi başvuramayacak

Tüketici Dernekleri Federasyonu ( TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni tüketici kanunu ile tüketicilerin hak arayamayacağını belirterek, "BDDK'nın alınabilir dediği bir masraf için tüketici yeni kanunla hak arama mercilerine dahi başvuramayacaktır.

Google Haberlere Abone ol
TÜDEF: Tüketici, hak arama mercilerine dahi başvuramayacak

Tüketici Dernekleri Federasyonu ( TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni tüketici kanunu ile tüketicilerin hak arayamayacağını belirterek, "BDDK'nın alınabilir dediği bir masraf için tüketici yeni kanunla hak arama mercilerine dahi başvuramayacaktır." dedi.

Yılmaz, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüketici sorunlarına dikkat çekti. Devletin, topladığı her 100 TL verginin 65 TL'sini tüketiciden, 35 TL'sini ise kazanç sahiplerinden tahsil ettiğine işaret eden Yılmaz, asıl vergi mükellefi olarak tüketicinin görüldüğünü ifade etti. Durumun AB ülkelerinde tam tersi olduğunu vurgulayan Yılmaz, tüketicinin, telefon, internet gibi iletişim araçlarını güven içinde kullanamadığını, yasal olmayan yollarla görüşmelerin dinlendiğini kaydetti.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’nin, Türkiye Barolar Birliği tebliği ile paralı hale getirildiğinin altını çizen Yılmaz, şunları dile getirdi: "Bundan böyle hakem heyetine yapılan şikayette haklı görülmeyen tüketici vekalet ücreti ile karşı karşıya kalacaktır. Bu ücret korkusu tüketicileri hak aramaktan caydıracaktır. Tüketici hukukunun temeli, güçlüye karşı güçsüzün korunması anlayışına dayanmaktadır. Oysa yeni tüketici yasasında bu anlayış terk edilmiş ve tüketici bankalara karşı yeterince korunamamıştır. Kaderi BDDK'nın insafına bırakılmış, kredi kartı yıllık ücreti ve kredi masraflarının önü açılmış bulunmaktadır. BDDK'nın alınabilir dediği bir masraf için tüketici yeni kanunla hak arama mercilerine dahi başvuramayacaktır."

Tüketicinin hala dünyanın en pahalı benzinini kullandığını, 5 TL'ye satılan kurşunsuz benzinin fazlasının dışarıya 1.70 TL'ye ihraç edildiğini belirten Yılmaz, özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin kaçak elektriği hala tüketiciye fatura ettiğini ifade etti.

GSM operatörlerinin çeşitli tarifelerle fahiş limit aşım ücretleri aldığını söyleyen Yılmaz, ayrıca, tüketicinin EPDK, BDDK ve TAPDK gibi kurumlarda hala temsil edilmediğini vurguladı.
CİHAN

Yorumlar