TÜDEF Başkanı Yılmaz: Tüketicinin kurtarıcısı yine kendisi olacak

Tüketici Denekleri Federasyonu(TÜDEF) ve Bursa Tüketiciler Derneği(BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz, ayıplı mal ve hizmetlerle mağdur olan, haksız ödemelere zorlanan tüketicilerin mücadele etmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
TÜDEF Başkanı Yılmaz: Tüketicinin kurtarıcısı yine kendisi olacak

Tüketici Denekleri Federasyonu(TÜDEF) ve Bursa Tüketiciler Derneği(BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz, ayıplı mal ve hizmetlerle mağdur olan, haksız ödemelere zorlanan tüketicilerin mücadele etmesini istedi. Yılmaz, “Tüketici asla bir kurtarıcı beklemesin. Çünkü o kurtarıcı hiçbir zaman gelmeyecek. Tüketicinin kurtarıcısı yine kendisi olacaktır.” dedi.

Sıtkı Yılmaz, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu hakkında bilgi verdi. Yeni yasada eksiklikler olduğu gibi olumlu maddeler bulunduğunu belirten Yılmaz, yasada tüketicilerin kredi veren finans kuruluşlarına karşı yetirince korunmadığını savundu. Tüketicilere verilen ücretsiz kredi kartlarının bir işe yaramayacağının altını çizen Yılmaz, yeni yasada bankaların tüketicilerden aldığı 65 kalem kesintinin, hangilerinin yapılıp yapılmayacağının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşünün alınarak BDDK tarafından belirlenmesinin karara bağlandığını bildirdi.

Yılmaz, yeni yasanın tüketicinin lehine getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı: “Tanımlar bölümünde tüketici işlemlerine eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, internet bankacılığı ve benzer sözleşmeler başta olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemler dâhil edildi. Sözleşmelerin açık, anlaşılır ve tüketicinin okuyabileceği şekilde 12 punto ile yazılması yasal güvence bağlandı.”

“CAYMA HAKKI 14 GÜNE ÇIKARILDI”

Bankaların ve tüketici kredisi veren finans kuruluşları ile kart çıkaran kuruluşların, tüketiciye sunduğu ürün ve hizmetlerde faiz dışında alacağı ücretin tüketiciyi koruyacak şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirleneceğini dile getiren Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Sözleşmelerde tüketicilerin bilgilendirilmesi yasal güvenceye bağlanarak şartların tek taraflı olarak tüketicinin aleyhine değiştirilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Temerrüt hali dahil olmak üzere tüketici işlemlerinde bileşik faiz yasaklanmıştır. Taksitli satışlar hariç olmak üzere tüm tüketici sözleşmelerinde cayma hakkı 14 güne çıkarılmıştır. Taksitli satışlarda Cayma hakkı ise 7 gün olarak belirlenmiştir. Konut ve tüketici kredilerinde hayat sigortası zorunluluğu kaldırılmış ve tüketicinin tercihine bırakılmıştır. Bankaların, kredi ödeme planı nedeniyle yapılan ödemelerden herhangi bir ad altında tüketiciden masraf talep etmeleri önlenmiştir. Kart çıkaran kuruluşlara tüketicilere ücretsiz bir kart sunma zorunluluğu getirilmiştir. Konut finansmanı kredilerinde erken ödeme tazminatı koşula bağlanmış 36 aydan kısa sürelerde faiz yüzde 1,uzun sürelerde ise yüzde 2 olarak belirlenmiştir.”

“AYIP MALDA İSPAT SATICIYA AİTTİR”

Yılmaz, yasanın sözleşmelerde haksız şartların yer almasını engellemek için bakanlığın gerekli tedbirleri almasını öngördüğünü, ayrıca sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemeyeceğini de güvence altına aldığını açıkladı. Yasada göre teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğunun, bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatının satıcıya ait olduğunun kabul edildiğini belirten Yılmaz, ayıplı malda zaman aşımının hile ile yapılmış olması halinde uygulanmayacağına işaret etti.

Yılmaz, tüketicinin sözleşmeden dönme, malın misliyle değişimi, ücretsiz onarım ve ayıp oranında bedel indirimi olmak üzere 4 temel hakkı bulunduğunun altını çizdi. CİHAN

Yorumlar