TÜBİTAK'tan beyinde mikrosensör projesine 3 milyon lira destek

TÜBİTAK, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
TÜBİTAK'tan beyinde mikrosensör projesine 3 milyon lira destek

TÜBİTAK, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu yöneticiliğinde 113S083 numaralı “Beyin Hastalıklarının Tanı ve Tedavisinde Yeni Yöntem İn Vivo Mikrosensör Teknolojisi” isimli destekleme programı projesine 2 milyon 984 bin 3 TL’lik bütçe ayrıldığını açıkladı.

AÜ’den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı projesi, 1. ve 2. aşamayı geçmiş, desteklenmesine karar verilmiş ve 16.12.2013 tarihi itibariyle başlatılmıştır. Projenin alt proje yürütücülüklerini Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile birlikte Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Bülent Çavuşoğlu ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Erdal Sönmez yapacaklardır.” denildi.

TÜRKİYE’DE TEK

Projede, beyin hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli olan ve yurt dışına bağımlı olunan mikrosensörlerin Türkiye'de ve Erzurum’da üretilmesi, farklı canlı ve beyin bölgeleri için farklı tasarımlarının yapılması ve yurt dışına ihraçlarına kadar olan süreçlerin tamamlanması hedeflenirken şu bilgilere yer verildi: “2008'de Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı bünyesinde kurulan sensör teknoloji laboratuvarında deneysel çalışmalar için kullanılan saniye saniye nörotransmitter analizi yapabilen Türkiye’deki tek “İn vivo Voltametri” cihazının küçültülerek insanlar için kullanılabilir prototipinin üretilmesi, bu mikrosensörlerin üstüne dünyada ilk kez kullanılacak yeni seçici kimyasal bariyerlerin denenerek beyin hastalıklarıyla ilgili çoğu nörotransmitterin selektif ve sensitif olarak tespit edilmesi ve beyin hastalıklarının teşhis ve tedavisine katkı yapılması amaçlarını taşımaktadır.Proje ile ilgili tüm gelişmeler yakında aktifleştirilecek brainsensor.atauni.edu.tr adresinden takip edilebilir.”

Projede Erzurum, Ankara ve Konya'daki 5 ayrı üniversiteden 23 öğretim üyesi görev alacak.
CİHAN

Yorumlar