TÜBİTAK, Sivas'ta çevre projesine destek verdi

Cumhuriyet Üniversitesi, sanayi ile işbirliği çerçevesinde önemli bir çalışmaya imza attı.

Google Haberlere Abone ol
TÜBİTAK, Sivas'ta çevre projesine destek verdi

Cumhuriyet Üniversitesi, sanayi ile işbirliği çerçevesinde önemli bir çalışmaya imza attı. ESTAŞ firması ile ‘Endüstriyel Atık Suların Arıtılması ve Suyun Yeniden Kullanılabilirliği’ konusunda yürütülen proje, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeye öncelik veren TÜBİTAK-Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEP) tarafından desteklendi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci tarafından hazırlanan proje ile TÜBİTAK, Sivas’ta ilk kez çevre konusunda destek almış oldu. Prof. Cebeci, sanayi-üniversite işbirliği ile teknoloji geliştirmeye öncelik veren TÜBİTAK-TEYDEB Projesi'nde ESTAŞ firması ile 'Endüstriyel Atık suların Arıtılması ve Suyun Yeniden Kullanılabilirliği' konusunda danışmanlık hizmeti verdiğini ifade ederek, "Şehrimizde ilk kez çevre konusuna TÜBİTAK-TEYDEB tarafından destek verilmiştir. Bu üniversitemiz ile öğretim üyesinin hem de firmanın koordineli ve bir takım ruhu çalışması sonucudur." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, "Proje kapsamında atık suyun tamamen arıtılması ile çevreye personel ve işçi sağlığına duyarlı hibrit ileri arıtım prosesi geliştirme ve geliştirilen bu prosesi birçok endüstriye uygulama düşünceleri olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Dünyada ve ülkemizde her geçen gün artan su sıkıntısı gündemdedir. Bu proje ile aynı zamanda atık suyun tekrar kullanılabilir hale gelmesi de hedeflenmiştir. Değinildiği üzere, projenin hedefinde sadece atık su arıtımı değil, aynı zamanda arıtılan suyun ve ayrılan maddelerin tekrar kullanılabilirliği söz konusudur. Bu proje, bu tür suları arıtan endüstrilerin ekonomisi ve ulusal ekonomi açısından çok değerlidir. Gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde özgün değere sahiptir. Konu ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışmalar başarılıdır ve ileri düzey çalışmalar devam etmektedir." dedi.
CİHAN

Yorumlar