TÜBİTAK Başkanı: Proje başvuruları iki katına çıktı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, kurum olarak kendilerine yapılan proje başvurularının 2 katına çıktığını belirterek, “ Geçen yıl 3 bin 188 başvuru aldık.

Google Haberlere Abone ol
TÜBİTAK Başkanı: Proje başvuruları iki katına çıktı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, kurum olarak kendilerine yapılan proje başvurularının 2 katına çıktığını belirterek, “ Geçen yıl 3 bin 188 başvuru aldık. Aşağıya doğru giden trendi kırdık, son iki yılda patlama yaptık." dedi.
Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Ankara Sanayi Odası’nın 19. Gündem Toplantısı’na konuk oldu.
Proje başvuru sayısındaki artışa rağmen daha yolun başında olduklarını belirten TÜBİTAK Başkanı, 2023 hedeflerine ulaşmak için bu oranları artırmak gerektiğini vurguladı.

''TÜBİTAK 1 MİLYON LİRA'YA KADAR DESTEKLİYOR''

Girişimcilere yönelik destekleri hakkında da bilgi veren Başkan Altunbaşak şöyle dedi: 'Birisinin bir fikri varsa 1 milyon TL‘ye kadar destek veriyoruz. Öncelikle eğitim programları veriyoruz. Çünkü yönetim kabiliyetleri olamayabiliyor. İlk olarak 100 bin TL veriyoruz, iş planını hayata geçir' diyoruz. Potansiyel vadedenlere 550 bin lira daha veriyoruz. Tabi bu paranın yüzde 75' i hibe, diğer yüzde 25'i de kendisinin bulmasını istiyoruz. Eğer bu aşamayı da geçerse 'Firma Referans Mektubu' veriyoruz .“

''İLK KEZ ÖZEL SEKTÖRLE BİRLİKTE FONLAMA YAPIYORUZ''

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, kendilerine başvuran fon yöneticilerine verdikleri destek hakkında ise,“Fon yöneticisi TÜBİTAK'a başvurarak teknoloji şirketlerine yatırımda bulunuyor. Bu dünyada ilk kez yapılan program. Özel sektörle birlikte ortak fonlama yapıyoruz. Türkiye' de 50 kadar fon yöneticisi var. Bize 16 başvuru var. Üzüldüğümüz nokta bunların 12'si yabancı fon. Bu 16 fon yöneticisinin taahhütü toplam 1.5 milyar lira oldu." bilgisi verdi.

''PATENT PROGRAMLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK''

Çok ciddi patent desteği verdiklerinden söz eden Altunbaşak konuşmasını, "Patent programlarında değişiklikler yaptık. Patent başvurularının patent alabilme oranı yüzde 8'dir. Çok fazla para verelim ama proje ilerledikçe verelim. Sonunda başarıya ulaşmışsa 3 bin bin lira daha veriyoruz. Dünyada böyle bir program varsa ben bilmiyorum." diye sürdürdü.

TÜBİTAK Başkanı ayrıca, üniversitelerde de girişimcilik sertifika programları düzenlediklerini ifade ederek, "Teknoloji Transfer Ofisleri her sene 10 üniversitede kuruluyor. Üniversitelere biz paraları veriyoruz, kur diyoruz. Her sene sonunda ofisler verimli çalışmış mı çalışmamış mı, onlara bakıyoruz. Geçen iki senede bunu gerçekleştirdik." diye ekledi.

CİHAN

Yorumlar