TTK Başkanlığı’na vekâleten Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan atandı

İki yıldır başkanlık yaptığı Türk Tarih Kurumu’ndan (TTK) istifa eden Metin Hülagü’nün yerine Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı Mehmet Ali Beyhan ‘atama yapılana kadar’ vekâleten atandı.Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek...

Google Haberlere Abone ol
TTK Başkanlığı’na vekâleten Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan atandı

İki yıldır başkanlık yaptığı Türk Tarih Kurumu’ndan (TTK) istifa eden Metin Hülagü’nün yerine Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı Mehmet Ali Beyhan ‘atama yapılana kadar’ vekâleten atandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’nca 23/06/2014 tarihinde istifası kabul edilen Hülagü’nün yerine, ‘atama yapılıncaya kadar bu göreve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Ali Beyhan’ın vekalet etmesi’ kararlaştırıldı. TTK’nın başına Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası asli atamanın yapılması bekleniyor.

Metin Hülagü, Türk Tarih Kurumu’ndan ‘Yüksek Kurum’la yaşadığı ihtilaflar’ nedeniyle istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak Hülagü’nün, TTK bünyesindeki ‘Ermeni Masası’ ve ‘kitap basımları’ nedeniyle oluşan ihtilaflar nedeniyle istifa ettiği basına yansımıştı.

MEHMET ALİ BEYHAN KİMDİR

Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden; Yakınçağ Tarihi esas sertifikası ile Doğu Dilleri’nden Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı; Felsefe Bölümü’nden Türk-İslam Düşüncesi Tarihi sertifikalarını alarak mezun oldu.

Fakülte son sınıfında iken 1979 Ekimi’nde Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde memur olarak çalışmaya başladı. 1987’de “Türk Arşivleri’nin Dünya Arşivleri Yeri Arasındaki Yeri ve Önemi” adlı tez ile Başbakanlık Uzmanı oldu. Sırasıyla Arşiv’in Araştırma ve Tasnif Hizmetleri şubelerinde uzman ve yönetici sıfatıyla 13 yıl çalıştı. Ayrıca 1989 Aralık ayında Ankara’da tertip edilen II. Milli Kültür Şurası’nda Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nü bir tebliğ ile temsil etti. Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda muhtelif zamanlarda açılan Hizmetçi eğitimi programlarında Öğretim Görevlisi olarak ders verdi. 22 Temmuz 1992 tarihinde Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak intisap etti. 14 Aralık 1995 tarihine kadar Arş. Gör. Dr., 14 Aralık 1995 tarihinden Şubat 2009 tarihine kadar Yrd. Doç. ve Doçent kadrosunda anılan anabilim dalında görev yapan Mehmet Ali Beyhan, bu tarihte profesör kadrosuna atandı.

Mehmet Ali Beyhan, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı görevine atanıncaya kadar Yakınçağ Osmanlı Tarihi Metinleri (1774- 1923), Yakınçağ Osmanlı Tarihi Kaynakları ve Meşrutiyet Devri Osmanlı Tarihi (1876- 1923); ayrıca Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde, Urdu Dili ve Edebiyatı öğrencilerine, Güz yarıyılında Hindistan Tarihi, Osmanlı Hindistan İlişkileri; Bahar yarıyılında Pakistan Tarihi ve Türkiye -Pakistan İlişkileri konularında dersler vermekteydi. Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesidir.

Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın, çeşitli tarihlerde yayınlanmış, Şirvanlı Fatih Efendi- Gülzâr-ı Fütûhât (Bir Gördü Tanığının Kalemiyle Yeniçeri Ocağının Kaldırılışı), “Osmanlı Devrinde İstanbul Yangınları”, Afetlerin Gölgesinde İstanbul, “II. Abdülhamit Döneminde Hafiye Teşkilâtı ve Jurnaller”, Türkler, “Yeniçeri Ocağının Kaldırılışı Üzerine Bazı Düşünceler- Vak’a-yı Hayriye-”, Câbi Tarihi (Tarih-i Sultan Selîm-i Sâlis ve Mahmud-ı Sâni), Tahlil ve Tenkitli Metin, I-II gibi kitapları bulunuyor.

CİHAN

Yorumlar