TTB ve SES Batman şubeleri 'Taşeronlaşmaya hayır' dedi

Batman Tabıp Odası ve Batman Ses Şubesı TBMM'ye sevk edilen taşeron yasası ile ilgili olarak ortak basın açıklaması yaptı.    Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapılan basın açıklamasına Batman...

Google Haberlere Abone ol
TTB ve SES Batman şubeleri 'Taşeronlaşmaya hayır' dedi

Batman Tabıp Odası ve Batman Ses Şubesı TBMM'ye sevk edilen taşeron yasası ile ilgili olarak ortak basın açıklaması yaptı.

    Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapılan basın açıklamasına Batman SES Şube ve Batman Tabip Odası temsilcileri ile üyeleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan TTB-MK Üyesi ve Batman Tabip Odası başkanı Dr. Zülfükar Cebe, AK Parti hükümeti döneminde iş yaşamı kadar tüm toplumsal yaşamın taşeronlaştırıldığını söyledi.

    Toplumun güncelikçi, güvencesiz ve yarınsız bir yaşama mahkum edilmek istendiğine vurgu yapan Cebe, "Bilindiği gibi 30 Haziran 2012 yılında çıkarılarak yürürlüğe konan 6331 sayılı yasa ile işçi sağlığı ve güvenliği hizmetleri taşeronlaştırılmış ve bu alanda Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) işletmeciliği denen bir garabetle hekimler ve işçiler tanışmıştır. O günden beridir ki bu ülkede işçi ölümleri artmış ve işyerlerinde verilmesi gereken işçi sağlığı ve güvenliği hizmetleri OSGB mantığı ile adeta masa başına çekilmiştir. Bu yetmezmiş gibi hükümet, adeta taşeron cumhuriyetine çevirdiği ülkede bu anlayışı tüm iş kollarında yaygınlaştırmak ve kalıcı hale getirmek için yeni bir düzenleme yapmak istemektedir." dedi.

    Hükümetin sağlıkta dönüşüm programına uzun süre 'Sağlıkta taşeron ölüm demektir' sloganı ile mücadele ettiklerini belirten Cebe, gelinen noktada taşeron çalışma, Türkiye’de çalışma hayatının kanayan bir yarasına dönüştüğünü söyledi.

    'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' olarak geçen bir 'torba yasa' TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildiğini hatırlatan Cebe, konuşmasında şunları dile getirdi: "Söz konusu yasa taslağında maden işçilerinin çalışma koşullarına dair kısmi iyileştirmeler bulunmakla beraber 650 bini kamuda çalışan 1 milyon yüz bin taşeron işçiyi ilgilendiren çalışma yaşamına dair düzenlemeler de bulunuyor. Tasarı taşeron işçilerin iş güvencesi, işçi sağlığı güvenliği sorunları ile sendika ve toplu sözleşme hakkına dair yaşadığı sıkıntıları çözmek yerine kamu kurumları başta olmak üzere her alanda taşeronun önünü açacak nitelikte düzenlemelere sahip. Yasaya dair temel itiraz noktaları üç işçi konfederasyonu tarafından hükümete iletilerek bu konuda kısmi geri adım attırılması sağlandı. Fakat yasanın ruhunu oluşturan taşeron çalışmayı kamuda başat çalışma biçimi haline getiren düzenlemelerde bir değişiklik yok. Türkiye’yi bir taşeron cumhuriyeti yapmak için bir adım daha atmıştır, bu uğurda halkın sağlığını tehlikeye atacak kadar da gözünü karartmıştır. Halkın sağlık ve sosyal hizmet hakkı için ve biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin insanca koşullarda yaşayıp çalıştığı bir ülkede yaşamak için AKP’nin torba yasasına ve sağlıkta taşerona hayır diyoruz." CİHAN

Yorumlar