TSO Başkanı Özışık: Yozgat, valisi olan köy konumunda

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, ildeki sivil toplum temsilcilerine gönderdiği 'Yozgat göç veriyor' başlıklı mektubunda ilin 'valisi olan köy' konumunda olduğunu söyledi.Türkiye’de en fazla göç veren illerin...

Google Haberlere Abone ol
TSO Başkanı Özışık: Yozgat, valisi olan köy konumunda

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, ildeki sivil toplum temsilcilerine gönderdiği 'Yozgat göç veriyor' başlıklı mektubunda ilin 'valisi olan köy' konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye’de en fazla göç veren illerin başında gelen Yozgat’ta her yıl yaklaşık 10 bin kişinin göç ettiğini belirten TSO Başkanı Metin Özışık, göç nedenlerini belirleyip sorunların çözümü için sivil toplum örgütlerini toplantıya çağırdı. TSO Başkanı Özışık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine gönderdiği ‘Yozgat göç veriyor' başlıklı mektubunda, kentin her geçen gün eridiğini, yerelde ticarette kan kaybettiğini, son dönemde kenti terk etmeyi düşünenlerin sayısında ciddi artış olduğunu belirtti. Görevi gereği esnaf, tüccar, sanayici ile tüm sektörlerden ticaret yapan insanlarla görüşme fırsatı buluduğunu söyleyen Özışık, insanların üretebilme heyecanlarını kaybetmediğini ancak karşılaştıkları sıkıntılar nedeniyle üretim yapamadıklarını ileri sürdü.

Hayvancılık sektöründeki insanların da son zamanlarda 'İthalat açılırsa korkusu' ile endişe duyduğunu söyleyen Özışık, "Hayvancılıkla uğraşanlar para kazanıyor, ama son zamanlarda onların da elleri yüreğinde. İthalat açılırsa korkusu var. Valisi olan bu büyük köyde esnafı geziyorum. Aynı gün fırına, sarrafa, bakkala ve taksi durağına uğruyorum. Bizim esnafımız 'şükür'cüdür. 'İşler nasıl?' dediğinizde refleks ile cevap verir, 'çok şükür'. Son dönemlerde esnafımıza işler nasıl dediğimde 'iyi değil' diyorlar. İki kelimedir, istatistik değil, endeks değil, tablo değil. Ama tüm somut verilerden fazlasını anlatıyor 'şükür' ile 'iyi değil' arasında çok büyük fark var. Bilen bilir. İstatistik kurumu verilerine göre Yozgat nüfusu 2023 yılına gelindiğinde 326 bine gerileyecek. Her yıl 10 bin insanımız iş için, aş için, ekmek için göç ediyor. Dünyada toplam 1 milyon 600 bin Yozgatlı yaşıyor. 400 bini henüz Yozgat’ı terk etmemiş durumda. 1 milyon 200 bin insanımız Yozgat’tan ayrı gurbette, dünyanın farklı ülkelerinde yaşıyor. Her 4 Yozgatlı'dan 3'ü gemiyi terk etmiş, 1'i gemide kalmış. Gemi ise su alıyor."

Özışık, devam eden göçün önüne geçilmesi için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere 'Göçmek istemiyorum, Yozgat'ta yaşamak istiyorum' konulu toplantının 21 Temmuz Pazartesi günü saat 15.00'de Yozgat TSO’da yapılacağını, tüm sivil toplum kuruluşlarını davet ettiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar