TSO Başkanı Özışık: Banka kredi kartı aidatı ve dosya masrafı yasal değil

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, bankalardan kredi kartı alırken ve kredi kullanırken, dosya masrafı, erken ödeme komisyonu, yeniden yapılandırma masrafı, istihbarat ücreti gibi birçok isim altında tüketiciden yasal olmayan kesi.

Google Haberlere Abone ol
TSO Başkanı Özışık: Banka kredi kartı aidatı ve dosya masrafı yasal değil

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, bankalardan kredi kartı alırken ve kredi kullanırken, dosya masrafı, erken ödeme komisyonu, yeniden yapılandırma masrafı, istihbarat ücreti gibi birçok isim altında tüketiciden yasal olmayan kesintiler yapıldığını söyledi.

TSO Başkanı Metin Özışık, yaptığı açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a göre bankaların sadece kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğini belirtti.

Özışık, "Kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü ise dava açılması halinde bankaya aittir. Ücret ve masraflar başlığı altında maktuen belirlenen bir miktarın tüketiciden alınması, tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve yönetmeliğe aykırıdır. Bu konuda gerek tüketici mahkemelerinin ve gerekse tüketici hakem heyetleri ile Yargıtay'ın emsal onlarca kararı bulunmasına rağmen, bankaların yasal olmayan haksız kesintilere devam ettiği görülmektedir. Tüketicinin yapması gereken tek şey, kullanmış olduğu krediye ilişkin bankaca yapılan kesintileri gösterir belge ile birlikte bir dilekçeyle tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine başvurmaktır. Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular herhangi bir masrafa tabi değildir. Mahkemeye yapılan başvurularda ise yapılan tüm masraflar talebin kabulü halinde davalı bankadan tahsil edilmektedir." dedi.

Oda olarak uzun zamandır bu konu hakkında gerekli araştırmayı yaptıklarını vurgulayan Özışık, "İlimiz ticaret erbaplarının ve halkımızın ekonomik anlamda yaşamış olduğu bu haksızlığa dur diyebilmek için kurumumuz bünyesinde bir personel görevlendirip gerekli birimi oluşturduk. Yapılan bu haksız uygulamanın sonlanması için tüm banka mağdurlarının bu konuya gereken hassasiyeti göstermelerini istiyorum. Biz de Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu haksız uygulamaların karşısında, vatandaşımızın yanında olacağız." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar