TSK’nın bombacı köpeklerine komando eğitimi

Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacını karşılamak amacıyla yetiştirilen bombacı ve arama kurtarma köpekleri, komandoları aratmayan zorlu eğitimlerden...

Google Haberlere Abone ol
TSK’nın bombacı köpeklerine komando eğitimi

Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacını karşılamak amacıyla yetiştirilen bombacı ve arama kurtarma köpekleri, komandoları aratmayan zorlu eğitimlerden geçiyor. Tatbikatlarda hiçbir patlayıcıyı kaçırmayan eğitimli köpekler, 15 aylık eğitime tabi tutuluyor.

TSK’nın en büyük köpek eğitim merkezi olan Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi, bomba-mayın arama, takip, insan arama kurtarma çalışmalarında kahraman köpekler yetiştiriyor. En iyi ırk ve özelliklere sahip damızlık köpeklerden elde edilen yavrular bilimsel veriler ışığında eğitiliyor. Köpekler 3 aylıkken branşa ayrılırken, altıncı ayda sosyalizasyon eğitimi, 9 ile 12 aylarda da temel itaat ve 12 aydan sonra 3 ile 4 ay ihtisas eğitimi görüyor. Köpekler her türlü zorlu eğitimi aldıktan sonra eğiticisi ile görev yapacağı birliklere gönderiliyor. 1978 yılından beri Gemlik’te eğitim veren Askeri Veteriner Araştırma Enstitüsü ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, 1992 yılından itibaren ise Tuğgeneral Orhan Öncül kışlasında Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ismi ile faaliyetini sürdürüyor.

KÖPEKLER ALANLARINA GÖRE ÖZEL YETİŞTİRİLİYOR

Sosyalizasyon eğitimini alan köpekler temel ve ileri itaat eğitiminden sonra, bomba-mayın arama, takip, insan arama, keşif ve devriye köpeği olmak üzere 6 farklı branşta ihtisas eğitimine tabi tutuluyor.

Kokuya duyarlı olan bomba arama köpekleri, bina, motorlu taşıt, bavul, valiz ve insan üzerinde ki patlayıcı maddeleri yüzde 100 oranında tespit etme kabiliyetine sahip. Bu alanda Alman çoban, Belçika Malinois, Labrador, Golden Retreiver ve Border Colie ırkı kullanılıyor. Mayın arama köpekleri pil, batarya düzenekleri ve uzaktan kumandalı mayın düzeneklerine yönelik eğitiliyor. Alman çoban köpeği, Labrador ve Belçika Malinois ırkı tercih ediliyor.

Arama köpekleri, deprem, heyelan, su baskını, çığ gibi doğal afet ile sığınaklarda insan bulma alanlarına yönelik eğitiliyor. Sadece canlı bulmaya yönelik yetiştirilen köpeklerinde Alman çoban, Belçika Malinois, Labrador, Golden Retreiver ve Border Colie ırkı kullanılıyor. Devriye köpekleri ise kritik bina ve tesislerin emniyetine yönelik eğitiliyor. Bu alanda Kars çoban köpeği ile Akbaş ve Belçika Maliois ırkları çoğunlukta.

Keşif köpekleri, erken uyarı maksadıyla her türlü arama ve operasyonlar için yetiştiriliyor. Bu alanda da Alman çoban köpeği ile Belçika Maliois eğitiliyor.

NEFES KESEN EĞİTİMLER

Köpek Üretim ve Eğitim Taburundaki köpeklerin eğitimleri komandoları aratmıyor. Basın mensuplarına kapılarını açan merkezdeki nefes kesen eğitimler sırasında bazı basın mensuplarının köpekler tarafından ezilme tehlikesi atlatması gülüşmelere neden oldu. Araç arama, valiz ve bina arama eğitimleri büyük ilgi çekerken, mayın arama eğitiminde köpeklerin başarısı alkış aldı. Hünerlerini sergileyen köpekler, çantalar içinde patlayıcı bulma, arazide mayın aramada hedefi şaşırmadı.

Enkaz arama ve keşif eğitiminin ardından sunulan saldırganlık eğitim gösterisi de nefesleri kesti. Tahrik edilmesine rağmen komut almadığı için yerinden kıpırdamayan köpeğin, emir gelince rakibini parçalarcasına sandırması büyük beğeni topladı. Karşısındakini parçalarcasına saldıran köpeğin ‘bırak’ komutu ile hemen yerine dönmesi de eğitimlerin ne kadar başarılı olduğunu gösterdi. Eğiticisinin komutlarına harfiyen uyan köpekler, özel kıyafet giyen askere zor anlar yaşattı. Engelleri aşıp sığınakta canlı insan bulan, çeviklik ve cesaret, kondisyon parkurlarını aşan köpekler, depremde enkaz altında kalan bir kişiyi de kurtardı. Eğitimlerle köpeklere kondisyonun kazandırmak için dağlarda 9 kilometrelik intikal eğitimi de veriliyor.

10 farklı barınakta 506 köpek kapasitesine sahip taburda 47 personelle köpek eğitimi veriliyor. Köpeklere günlük yarım saati aşmayacak şekilde en fazla 2-3 seans eğitim veriliyor.

BURADA EĞİTİLEN KÖPEKLER GÖLCÜK’TE 54, VAN’DA 11 KİŞİYİ KURTARDI

Köpek Üretim ve Eğitim Taburunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin nitelikli eğitilmiş köpek ihtiyacını karşılamak amacıyla hizmet verdiğini anlatan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Taburu Komutanı Veteriner Yarbay Halit Soykan, branşlar ayrılan köpeklere önce 6 ay sosyalizasyon eğitimi verildiğini belirterek, "Bu eğitimler sırasında eğitim alanlarına, çevreye, kişilere ve araçlara alışması sağlanıyor. Sosyalizasyon eğitimini müteakip temel itaat, ileri itaat eğitimi, en sonunda da ihtisas eğitimi veriliyor. İhtisas eğitimini tamamlayan köpekler eğiticileri ile eşleştirilip birlikte 11 haftalık kurs görmesinden sonra görev yerlerine sek ediliyor."

Burada yetiştirilen köpeklerin birçok can kurtardığını anlatan Yarbay Soykan, "Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında yetiştirilen arama köpekleri, 1999 Gölcük depreminde 54 kişiyi canlı olarak tespit etti. Aynı şekilde Van depreminde de 11 kişiyi canlı olarak tespit etti. Ayrıca yetiştirdiğimiz mayın arama köpekleri tespit ettiği patlayıcılarla çok sayıda kişinin hayatını kurtardı." bilgisini verdi.

Köpek eğitimlerinde ana prensibin aperatif şartlandırma (doğru davranışı ödülle pekiştirme) prensibi olduğunun altını çizen Soykan, cezanın ise sadece bazı olumsuz davranışları düzeltme amacıyla kullanıldığını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar