TSK'da İntihar Sayısı, Şehit Sayısını Geçti

TSK'daki mobbing ve intihar vakalarına ilişkin çarpıcı veriler ortaya konuldu. Buna göre son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818, intihar eden asker sayısı ise 934 oldu.

Google Haberlere Abone ol
TSK'da İntihar Sayısı, Şehit Sayısını Geçti

Türkiye Barolar Birliği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nin müşterek TBB konferans salonunda bugün düzenlediği 'TSK'da Mobbing ve İntihar Vakaları Sempozyumu' netice bildirgesi yayınlandı. TSK'da son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818. Kışlalarda canına son sağlayan asker sayısı ise 934 oldu.

SİVİLLERDEN FAZLA

Bildirgeye oranla son 10 sene arasında intihar sayısı, şehit sayısını geçti. Son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818. Rapor edilen bilgilere göre, tıpkı zaman arasında kışlalarda 934 asker intihar etti. Yine son 2,5 sene arasında 29 astsubay intihar etti. Asker intiharları, 2012 rakamlarına oranla sivillerden 2,5 kat fazla. Ayrıca 2012 yılından bu yana resmi rakamların açıklanmadığı vurgulandı.

ASKER ŞİKAYETLERİ

Mobing mağduru askerlerin yüzde 42'si hakaretten, yüzde 30'u dayaktan, yüzde 28'i orantısız cezalardan, yüzde 24'ü sıhhat hizmeti alamamaktan, yüzde 14'ü çok fiziksel aktiviteye zorlanmaktan, yüzde 14'ü tehdit edilmekten, yüzde 7'si rütbeli personelin kişisel işlerine koşturulmaktan, yüzde 7'si uykusuz bırakılmaktan şikâyetçi.

'TSK'DA ACİLEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER'

Askerin evvela insan bulunduğu göz önünde bulundurularak mobbingin önlenmesi ve mobbingin sebep bulunduğu intiharların yüzde yüz ortadan kaldırılması için acilen alınması gereken önlemler şöyle sıraladı:

- Askeri okullarda mobbing meselesi için duyarlılık ve farkındalık yaratmaya yönelik seminer, panel, konferans ve bu gibi etkinlikler düzenlenmeli; bununla beraber bilhassa psikoloji ve insan hakları dersinin müfredata eklenmesi sağlanmalı.

- TSK'daki önder personelin tümüne mobbing meselesi için duyarlılık ve farkındalık kazandırılması amacıyla uğraş içi eğitim verilmeli.

- Vatan savunmasında kaçınılmaz bulunan 'dayanışma ve omuz omuza mücadele' gereği TSK'de olmaması gereken ayrımcılık ve bu gibi istenmeyen idare ve davranışlar her zaman önlenmelidir; bilhassa asta karşı şiddetin önlenmesine yönelik uygulama esasları yine gözden geçirilerek hukuki düzenlemeler hazırlanmalı.

- Askeri Ceza Kanunun 117. Maddesine yer piyasa asta müessir eylem suçunun ve Askeri Ceza Kanunu'nun 111. Maddesinde yer piyasa hak edilmemiş ve müsaade olunmamış cezayı kasten eda etmek ve Askeri Ceza Kanunu'nun 110. Maddesinde yer piyasa madunun şikayetnamesini gizlemek yahut arka aldırmak suçlarında öngörülen cezalar arttırılmalı.

- Şikayet müessesesinin önünde var hukuki engeller kaldırılmalı.

- Bunun beraberinde askeri mahkemelerin acilen bağımsızlığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda askeri mahkemeler de kışla dışına çıkarılmalı; buyruk komuta sistemiyle bitkisel bağına da son verilmeli.

- 6413 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda yer piyasa bir sene içerisinden 18 puan disiplin cezası verilenlerin TSK'dan ilişkisinin kesilmesi uygulamasına son verilmeli.

- Uyarı, kınama, kısmi devamlı hizmete devam ve bu gibi disiplin suçlarına verilecek cezaların yargı denetimine açılması sağlanmalı.

- 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu'nda yer piyasa ve uygulamada mobbing vasıtası şekilde kullanılabilen ve disiplinsizlik filleri şekilde değerlendirilen soyut suç ithamları yasa metninden çıkarılmalı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar