TSK, MSB ve Emniyet'teki sivil memurların ilk sendika eğitim toplantısı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Millî Savunma Bakanlığı (MSB) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı sivil memurlar, sendika çatısı altında düzenlenen ilk eğitim toplantısında mobing konusunda bilgilendirildi.

Google Haberlere Abone ol
TSK, MSB ve Emniyet'teki sivil memurların ilk sendika eğitim toplantısı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Millî Savunma Bakanlığı (MSB) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı sivil memurlar, sendika çatısı altında düzenlenen ilk eğitim toplantısında mobing konusunda bilgilendirildi. İzmir Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde, Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) üyeleri biraraya geldi. Toplantıya SİME-SEN Genel Başkanı Akif Tutkaç, sendika yöneticileri, TSK, MSB ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı sivil memurlar katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Şükran Ertürk’ün, ana meseleleri anlatarak mobbing konusunda verdiği toplantıda, Genel Başkanı Tutkaç da bir konuşma yaptı. Tutkaç, “Bizler TSK çatısı altında sivil memurlarız. Sendikamız, 2013 yılında yeni ve ilk kez kuruldu. 51 kurucu üyeyle yasaklı bir şekilde kurulduk, mahkeme aşamalarından geçtik. Sendikal yasağımızın Anayasa ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ifade ederek davalarımızda taraf olduk. Mahkeme tarafından haklı görülerek yasağımızın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gönderildik. Dava yolumuz açıldı, böylece yasallaştık. Hızla teşkilatlanmaya başladık. 60 ilde örgütlendik ve 14 bin 600 üyeyle büyüyoruz.” dedi. Sivil memurların haklarının tam anlamıyla verilmediğini iddia eden Tutkaç, “Bizler devlet memuru statüsünde görülür, asker gibi çalıştırılırız. Askerler arasında 'disko' olarak bilinen disiplin koğuşlarında ceza alabilir, askerî yüksek idare mahkemelerinde yargılanırız ancak haklarımız konusunda memur statüsünde görülürüz, yani eşit değiliz. Askerle aynı haklara sahip değiliz: ne yıpranma haklarından ne de sosyal tesislerden faydalanmamaktayız. Buna karşılık memurların haklarından faydalanalım diyoruz, orada da memur haklarını düzenleyen kanunlarda, parantez içinde 'TSK içindeki memurlar hariç' ifadesi kullanılmış durumda.” şeklinde konuştu. Bütün bu olumsuzlukların üzerine kurulan sendikanın talebinin, kanunların uygulanması olduğunu söyleyen Akif Tutkaç, “Askerî kanunlarla, yani İç Hizmet Kanunu'na göre çalıştırılıyoruz. Amacımız, kanun ve yönetmeliklerin aynen uygulanması ancak bizlere karşı keyfi uygulamaların giderilmesini talep ediyoruz. Büyük sıkıntılarımız var. Önceki gün İzmir Asker Hastanesi'nde baştabip tarafından tanınmadık. ‘Yasal değilsiniz.’ denildi. Hukuk ve kanun tanımıyorlar. Biz sindirilmiş bir zümrenin sesi olmak için yola çıktık. Sendikal haklar yok sayılmakta ve kanunlar, özellikle Başbakanlık yönergeleri çiğnenerek hukuksuzluk yapılmaktadır. Askerî kurumlar halen sendikanın varlığını kabul etmemekte, işyerinde birlikte çalışma isteğimiz geri çevrilmektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar