Trump'ın kovduğu savcı, Rıza Sarraf duruşmasında

ABD'de FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasında elde ettiği sahte delillerle yeniden açılan ve ilk olarak Rıza Sarraf'ın yargılandığı daha sonra ise Hakan Atilla'nın tek sanık durumuna düştüğü davanın bugünkü duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Rıza Sarraf'ı ilk tutuklatan ve daha sonra Trump tarafından kovulan Savcı Bharara, bugünkü duruşmaya katıldı. Görevli olmadığı halde duruşmaya neden katıldığı bilinmiyor; ancak davanın kumpas olduğunu savunanlar Bharara'nın da kumpasın parçası olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın kovduğu savcı, Rıza Sarraf duruşmasında

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği iddiasıyla tek sanık olarak yargılandığı davada tanık kürsüsünden avukatlarının sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Mehmet Hakan Atilla, sahte ticaret ile ilgili düzenlenen belgelerde varış yeri olarak ne yazacağı konusunda Reza Zarrab’a talimat vermediğini söyledi. Atilla, Zarrab ile konuşmalarında şifreli kelimeler kullanmadığını da söyledi. Atilla avukatının “Zarrabı’ı sever miydiniz?” sorusunu “Severdim diyemem ama ona bu yüzden farklı davranamazdım çünkü bankanın müşterisiydi” diye yanıtladı.

İşte dakika dakika yaşananlar

20:20 - Trump tarafından görevinden alınan duruşmanın eski başsavcısı Preet Bharara, Hakan Atilla ifade verirken duruşma salonuna girdi. Ardından verilen arada herkes salondan çıkarılıp kapalı oturum başladı. Bharara, savcı yardımcılarıyla buluştu. (Kaynak: Razi Canikligil / Hürriyet)

20:17 - Bir saat öğle arası verildi.

20:15 - Fleming, Atilla'ya savunmaya ait bir delili gösteriyor. Belgenin henüz delil dosyasına eklenmediğini belirtiyor.

20:10 - Atilla'nın ifadesine göre, ödeme, ihracatçı firmanın hesabına belli bir süre içinde geçiriliyor, ardından ihracatçı firma satış belgelerini ve bu işlemle ilgili elindeki sevkıyat belgelerini bankaya gönderiyor.

20: 07 - Fleming, jüri üyelerine yeni bir delil sunuyor: Atilla'nın Szubin'e Kasım 2013'te gönderdiği bir e-posta.

20:00 - Atilla, İran'a yönelik yaptırımlara uyum için uygulanması gereken prosedürleri ayrıntılı şekilde anlatıyor. İfadesi teknik detaylarla dolu.

19:54 - Atilla, İran'a yönelik yaptırımlarla ilgili düzenlemelerdeki değişiklikleri ve bunların Halkbank üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde anlatıyor.

19:52 - Atilla, 2010'da OFAC'ın kendilerini bazı bankalar konusunda uyardığını ve o bankalarla çalışmayı bıraktıklarını söylüyor.

19:45 - Oturum devam ediyor.

Fleming: Sayın Yargıç, devam edebilir miyim?

Berman: Evet.

19:25 - Atilla, ABD'li bir şirketin Halkbank üzerinden İran'a gıda satması durumunda, bunu yaptırımlar kapsamındaki muafiyetler çerçevesinde yapabileceğini söylüyor.

19:20 - Yargıç Berman: Türkiye'de hükümette bankacılık bölümü var mı?

Atilla: Bankacılık mevzuatını [denetleyen] bir kurum var. (Atilla BDDK'dan bahsediyor)

19:10 - OFAC'ın eski direktörü Szubin'in ifadesine atıf yapılarak Atilla'ya sorular yöneltiliyor. Szubin ifadesinde Atilla'yı "Kenara çektiğini" söylemiş, "Atilla çok şaşırmış görünüyordu" demişti.Szubin "Atilla terliyordu" diye konuşmuş, Atilla'nın avukatları ise müvekkillerinin genel olarak gergin biri olduğunu savunmuştu.

Fleming: Bu duruşmada ifade verirken kendinizi gergin hissediyor musunuz?

Atilla: Evet, çok gergin hissediyorum.

19:00 - Fleming, hükümetin sunduğu bir delilden bahsediyor. Atilla'nın ifadesine göre, sözü edilen delilde, Süleyman Aslan, David Cohen'e, bankanın petrol şirketlerine yönelik işlemlere aracılık ettiğini anlatıyor.

18:42 - Fleming, OFAC'tan veya başka bir kurumdan birisinin, Atilla'ya Reza Zarrab ile iş yapmamasını söyleyip söylemediğini soruyor. "Hayır" yanıtı veren Atilla "O şekilde bir uyarı yoktu. Nitekim 2012 civarında altın ihracatı yükselirken, ABD Hazine Bakanlığı durumun farkındaydı" dedi.

Atilla: Yaptırım listesine Reza Zarrab isminin eklenmesi yönünde bir karar almadıklarını söylediler.

18:40 - Fleming, Atilla'ya Türkiye'deki bankaların gizlilik düzenlemelerini soruyor. Atilla, müşteri bilgilerinin gizliliği nedeniyle bilgilerin açıklanmasında kısıtlamalar olduğunu ancak bir kişinin bir banka ile çalışıp çalışmadığı konusunda belli bilgileri paylaşabileceğini söylüyor.

18:34 - Fleming, Hakan Atilla'nın Wikileaks'e düşen yazışmalarında yer alan bir belgeye ilişkin sorular soruyor. Atilla, belgede "Hazine Bakanlığı hakkında bazı bilgiler" ve "orada yaptığımız toplantılarla ilgili bazı bilgiler" olduğunu söylüyor.

18:30 - Atilla genellikle OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi), Hazine Bakanlığı ve elçilik yetkilileriyle bir araya geldiğini söylüyor. Atilla, "O kadar çok isim var ki hepsini hatırlayamıyorum" diyor ancak geçen hafta tanıklık eden David Cohen ve Adam Szubin ile görüştüğünü söylüyor. Atilla, tanık kürsüsüne çıktığında Szubin'i tanıyamadığını söylüyor.

18:20 - Atilla, Süleyman Aslan tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra kendisine, Zarrab'tan aldığı paraların üniversite için "bağış" olduğunu söylediğini aktarıyor. Atilla, Aslan'ın ailesiyle, Aslan serbest bırakıldıktan sonra tanıştığını söylüyor.

18:18 - Atilla, Halkbank'ta ve tüm Türk bankalarında, yaptırımların uygulanmasını izleyen bir "uyum" departmanı olduğunu söylüyor.

Fleming, bu işlerde bilgisayar programı kullanılıp kullanılmadığını soruyor.

Atilla, "Evet, o tür şeyler kullanıyorlar" diyor ama programın adını bilmiyor.

18:17 - Yargıç Berman, Aslan'ın danışmanlık işinde bankalarla çalışıp çalışmadığını soruyor. Atilla, "sanmıyorum" diyor çünkü Aslan bankalarla çalışsaydı bundan kendisinin de haberi olacağını söylüyor.

18:14 - Yargıç Berman: Süleyman Aslan'ın şu anda ne yaptığını biliyor musunuz?

Atilla: Danışmanlık işine girdiğini biliyorum ama ayrıntılarını bilmiyorum. Kimlerle çalıştığını bilmiyorum...

18:10 - Soru: Zarrab ile olan ilişkisi konusunda Süleyman Aslan'la hiç konuştunuz mu?

Atilla: Onunla, hakkında konuşabileceğimiz bir ilişkisi olduğunu bile bilmiyordum.

18:04 - Soru: Süleyman Aslan sizden, Alacacı'ya, diğer müşterilerden farklı muamele etmenizi hiç istedi mi?

Atilla, "Hayır" diyor, bu hususta herhangi bir toplantı yapmadıklarını söylüyor.

18:01 – Atilla, Ahmet Alacacı'yı sadece banka müşterisi olarak tanıdığını söylüyor.

18:00 - Fleming, Atilla'ya, Abdullah Happani, Hüseyin Necefzade, Rüçhan Bayar, Muhammed Zarrab veya Camelia Jamshidy adlı kişilerle hiç tanışıp tanışmadığını soruyor. Atilla, her bir isim için "Hayır" cevabını veriyor.

17:57 - Atilla: Birkaç bankada bir konsorsiyum tarafından mali kaynak sağlanması gereken bir proje olduğunda, kendi bankamızla diğer bankalar arasındaki görüşmelere destek veriyordum.

17:52 - Atilla, Zarrab'ı kastederek, "Onunla hiç yemek yemedim, çay-kahve içmedim" diyor.

Fleming: Zarrab'ı sever miydiniz?

Atilla: "Severdim" diyemem ama ona bu yüzden farklı davranamazdım çünkü bankanın müşterisiydi.

17:50 - Fleming, Atilla'ya, Zarrab'ın, kendisinin ve şirketlerinin Halkbank'tan Euro ve TL cinsinden 'birkaç milyar' para çektiği yönündeki ifadesini soruyor.

Atilla: Evet, bunu yaptığını söyledi. O ifadesini hatırlıyorum.

Fleming, Zarrab'la, İran'ın işlemleriyle bağlantılı "birkaç milyar" konusunda bir görüşme yapıp yapmadıklarını soruyor.

Atilla: Reza Zarrab'la veya başka biriyle böyle bir görüşme yapmadım.

17:47 - Fleming, Atilla'ya, Şubat 2013'te Zarrab'la konuşup konuşmadığını soruyor. Atilla: Hayır, bu konuyla ilgili herhangi bir (görüşme) olmadı.

17:45 - Fleming, Atilla'ya Zarrab'la konuşup konuşmadığını, konuşmalarında şifreli kelimeler kullanıp kullanmadığını soruyor. Atilla, Zarrab'la konuştuklarını ancak "hiçbir zaman" şifreli kelime kullanmadıklarını söylüyor.

17:42 - Fleming, Atilla'ya, belgelerde varış yeri olarak ne yazacağı konusunda Zarrab'a talimat verip vermediğini soruyor. Atilla: Reza Zarrab'a veya başka herhangi bir müşteriye herhangi bir talimat vermedim.

17:40 - Soru: Atlantis'in Reza Zarrab ile bağlantılı bir şirket olduğuna dair bir fikriniz var mıydı?

Atilla: (Bu konuda) hiçbir bilgim yok.

17:37 - Atilla'nın avukatı Fleming bir ses kaydı dinletecek. Ayrıca bir tapeden bahsediyor.

17:35 - Jüri üyeleri salona girdi. Yargıç Berman: Hepinizi gördüğüme sevindim. Lütfen oturun. Hakan Atilla'nın doğrudan sorgusuna devam edeceğiz.

17:30 - Atilla, V yaka kazak içine açık renkli bir gömlek giymiş. Jüri üyeleri henüz salona girmedi.

Yorumlar

adem mahkeme değil palyaçolar sirki