Trafikte 28 bin göz, kural tanımayan sürücüleri gözetliyor

Trafikte gizli kimlikleriyle adeta üçüncü bir göz gibi her an kural çiğneyen araç sürücülerini gözetleyen fahri trafik müfettişleri, her yıl milyonlarca ceza yazıyor. Ülke genelinde sivil, görünmeyen, beyaz şapkası olmayan, halkın içinden...

Google Haberlere Abone ol
Trafikte 28 bin göz, kural tanımayan sürücüleri gözetliyor

Trafikte gizli kimlikleriyle adeta üçüncü bir göz gibi her an kural çiğneyen araç sürücülerini gözetleyen fahri trafik müfettişleri, her yıl milyonlarca ceza yazıyor. Ülke genelinde sivil, görünmeyen, beyaz şapkası olmayan, halkın içinden gizlenmiş olarak hizmet veren 28 bin 400 fahri trafik müfettişi, şerit ve kırmızı ışık ihlalinden; bisiklet, motorlu bisiklet, ve motosikletleri kurallara uymadan sürmeye kadar 76 ayrı madenden sürücülere ceza yazabiliyor. Müfettişlerin yazdığı cezaya itiraz etmeyen isteyen sürücüler ise sulh ceza mahkemeleri kanalıyla dava açabiliyor. Ancak sürücüler, tutanakta belirtilen kural ihlalini yapmadıklarını ispatlamak zorunda. Müfettişler 2013 yılında yaklaşık 160 bin sürücüye milyonlarca ceza yazdı.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 6. maddesinin Ekim 1997’de yeniden düzenlenmesi ile hayata geçirilen fahri trafik müfettişliği son yıllarda büyük ilgi görüyor. Fahri Trafik Müfettişleri Derneği verilerine göre; halen,Türkiye genelinde 28 bin 400 fahri trafik müfettiş bulunuyor. Sadece İstanbul’da 3 bin 500 civarında müfettiş fahri olarak görev yapıyor. Her müfettiş, sadece yaşadığı şehirde değil gittiği tüm kentlerde kural tanımayan sürücülere ceza yazabiliyor.

NASIL FAHRİ MÜFETTİŞ OLUNUYOR?

Trafikte gizli kimlikleriyle adeta üçüncü bir göz gibi her an hata yapan sürücüleri tespit eden fahri trafik müfettişleri, genelde polisin olduğu yerde kurallara uymayı, olmadığı yerde uymamayı alışkanlık haline getiren sürücülerin hatalarını da not ediyor. Sivil, görünmeyen, beyaz şapkası olmayan, halkın içinden gizlenmiş fahri müfettişler herhangi bir ücret almamalarına rağmen kural tanımaz sürücüleri cezasız bırakmıyor. Bir alışveriş merkezi otoparkının engelli sürücülerin bölümüne park etmeyi de cezasız bırakmayan müfettişler ince bir elemeden sonra göreve başlıyor. En az 10 yıllık ehliyet sahibi, 40 yaş ve üzeri üniversite mezunu kişiler fahri müfettiş olabiliyor. İşte fahri müfettişlikte aranan şartlar: “TC vatandaşı olma, 40 yaşını doldurma, en az yüksekokul mezunu olma, en az 10 yıllık sürücü belgesine sahibi olma, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak. Başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl içinde 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesi geri alınmamış olma, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak. Affa uğranmış olunsa bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından hükümlü bulunmama, bu suçlar dışında tescil edilmiş hükümler hariç olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası bulunmamak.” Şartları taşıyan herkes illerdeki trafik denetleme şube müdürlüklerine müracaat ediyor. Müfettiş alımı olduğu zamanlarda polis, müracatta bulunanları çağırıp 15 günlük bir eğitim seminerine tabi tutuyor. Eğitim sonrasında yapılan sınavda başarılı olanlar ise fahri müfettiş olabiliyor.

CİHAN

Yorumlar