Trafik sigortasında indirim imkânsız

Trafik sigortalarında indirim getirmesi beklentisi oluşturan yeni düzenleme talepleri Hazine'ye takıldı. Hazine, sigorta fiyatlarının düşürülmesini öngören talepleri hukuka aykırı buldu

Google Haberlere Abone ol
Trafik sigortasında indirim imkânsız

Trafik sigortalarının maliyetinin düşürülmesi için üzerinde durulan sorunlardan ikisi çözüldü; ancak indirim yapılmasını öngören maddenin de içinde bulunduğu diğer iki sorun çözülemedi. Hazine, indirimin hukuken imkânsız olduğuna karar verdi. 

Böylece sigortacıların “Eğer 4’ü de geçerse fiyatlar yüzde 20 düşer” dediği şartlar gerçekleşmediği için beklenen fiyat düşüşü de hayal oldu.

Bu dört maddeden ilki kusurlu sürücüler için de sigorta şirketlerinin tazminat ödemesi uygulamasını içeriyordu. Habertürk'ün haberine göre 2011’de Yargıtay kararı ile kusurlu sürücü de üçüncü kişi sayılarak onların ailelerine veya kendilerine tazminat ödenmesi kararı alınınca binlerce dosya sigorta şirketlerinin kapısına yığıldı.

Diğeri ise kişi trafik kazasında ölürse yakınlarına sakat kalırsa kendisine ödenecek olan ‘bedeni tazminat’ hesaplanırken bir standart oluşturulması. Hazine’nin kişinin yaşı, mesleği, geride bıraktığı bakıma muhtaç insanlar göz önüne alınarak hazırladığı bir yaşam tablosu var. Şirketler bu tabloya göre bedeni tazminat ödemek istiyor. Ancak avukatlar mahkemelerde bu tabloyu değil bilirkişilerce belirlenecek tazminatı istiyor. Bu durum beraberinde bir belirsizliği getiriyor.

Belirsizlik ise şirketlerin maliyet belirlerken zorlanmaları bir yana yüksek karşılık ayırmalarına neden oluyor.

Sigortacılar tazminat talebi olan kişilerin mahkemelere gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurmasının ve ikinci olarak da geçmişte ibralaşılarak (anlaşılarak) kapatılan dosyaların kanun ve durum değişikliklerine göre bir daha açılmamasını istiyordu. Hazine ise bu iki konuyu hukuken imkânsız buluyor. Daha önce benzer bir konuyu yasalaştırdıklarını kaydeden bir yetkili “Ancak yasalaşsa bile konu imkânsız hale geldi. Sigortacıların 2 istediği de hukuken imkânsız” dedi.

Yorumlar