Trafik dedektifleri projesi ülke geneline yayılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği (PEKAY) ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye ortaklığında OPET’in desteğiyle.

Google Haberlere Abone ol
Trafik dedektifleri projesi ülke geneline yayılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği (PEKAY) ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye ortaklığında OPET’in desteğiyle hayata geçirilen ‘Trafik Dedektifleri’ projesi Türkiye’ye yayılıyor.

Proje kapsamında düzenlenen eğitim programı kapsamında son durak, Bursa’nın gemlik ilçesi oldu. Gemlik Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen eğitimde Kaymakam Cahit Işık, Belediye Başkanı Necdet Ersoy, İlçe Emniyet Müdürü Ramiz Erçetin, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ercümen, Ankara Trafik Eğitim ve Araştırma Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi ve OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk hazır bulundu. Yaklaşık bin öğrencinin katıldığı eğitim sonrasında Ayşe Ziver Karataş İlkokulu 2’nci sınıf öğrencileri, projenin reklam filminden öğrendikleri trafik dedektifleri dansını sergiledi.

Gemlik İlçe Emniyet Müdürü Ramiz Erçetin, yaptığı konuşmada trafik sorununun önlenmesinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Her bir kurumun diğer kurumlarla işbirliği yapmasıyla bu soruna çözüm bulunabilir. Dünyada her yıl trafik kazaları sonucu 1 milyon 300 bin kişi hayatını kaybetmekte, 30 milyon kişi yaralanmaktadır. Gemlik ilçemizde mart ayı itibarıyla Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında 2 bin öğrenciye trafik eğitimi verilmiş olup, eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar 5 bin öğrenciye ulaşılması hedeflenmektedir.” dedi.

Gemlik İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ercümen ise şunları kaydetti: “Milli Eğitim camiası olarak çok şanslıyız. Eğitime yakın ve eğitime yatkın kurumlarımızla birlikte olmaktan, her kurumun elinden geleni yapmasından çok mutluyuz. Bu proje 2., 7. ve 9. sınıfları kapsıyor ve Gemlik’te de bu 5 bin öğrenciye tekabül ediyor. Bu projenin önemli özelliklerinden biri okuldan eve yani öğrenciden aileye gidecek bir proje olmasıdır. Bu projede emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Projenin iyi sonuçlar vereceğine inanıyorum.”

PROJE SES GETİRDİ

OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ise eğitim öncesi yaptığı konuşmada, projenin kısa zamanda çok ses getirdiğine dikkat çekerek, trafik sorununun ancak bu denli güçlü bir işbirliğiyle çözülebileceğini belirtti. Öztürk, “Bugüne kadar OPET olarak sürdürdüğümüz sosyal sorumluluk projelerimizle toplumda fark yaratmaktan hep onur duyduk. Bugün gelen yoğun talep üzerine projemizin Gemlik ilçemizdeki dersinde, trafikten kaynaklanan sorunları çözmek için neler yapılması gerektiğini öğreneceğiz. Trafik Dedektifleri Projesi ile üç yaşından başlayarak geleceğin sürücü adaylarını, trafik kurallarını tam anlamıyla bilen ve bu konuda sorumluluk alan bireylere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu proje ile trafik kuralları konusunda farkındalık yaratarak mevcut algıyı değiştirmeyi, böylelikle Türkiye’nin gelecekte trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşmesini amaçlıyoruz. Ülkemizin bu kanayan yarasının çözümü için var gücümüzle çalışacağız.” diye konuştu.

Ankara Emniyeti Trafik Denetim Şube Müdürlüğü’ne bağlı özel eğitim kadrosu tarafından gerçekleşen eğitim kapsamında, çocuk ve gençlerin trafik kurallarını günlük hayatta etkin kullanımları amaçlanıyor. İnteraktif bir biçimde düzenlenen ve çocuklara eğitim içeriğinde sorumluluk vererek örnek olaylarda rol almalarını sağlayan eğitim, çocuklar tarafından ilgiyle izlendi. Proje için hazırlanan filmler ve eğitim dokümanları çocuklarla paylaşılırken, OPET’in maskotu OPEDO da organizasyona renk kattı.

80 BİN ÖĞRENCİ ‘TRAFİK DEDEKTİFİ’ OLDU

Trafik Dedektifleri Projesi’nde bugüne kadar 11 ilde eğitim düzenlendi. Bugüne dek yaklaşık 80 bin öğrenci proje kapsamında bilinçlendirilerek ‘Trafik Dedektifi’ oldu. Trafik Dedektifleri Projesi, 3 yıl içerisinde Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefliyor. Proje ile önce öğretmenlerin, daha sonra çocuklar ve gençlerin 9 ana konuda bilinçlendirilerek, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması hedefleniyor. Ancak klasik bir eğitimden farklı olarak çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmeleri sağlanacak. Bu doğrultuda verilecek eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor. Proje kapsamında ayrıca; trafik güvenliğinde toplumsal duyarlılığın artırılması, trafik denetimlerinin gerekliliği konusunda kamuoyu algısının güçlendirilmesi, trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturulması yoluyla mevcut algıda değişikliğin sağlanması ile trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşüm hedefleniyor.

CİHAN

Yorumlar