'Trafik Dedektifleri' için Adana’da ilk ders zili çaldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği (PEKAY), Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığı ve OPET’in birlikte hayata geçirdiği ‘Trafik.

Google Haberlere Abone ol
'Trafik Dedektifleri' için Adana’da ilk ders zili çaldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği (PEKAY), Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığı ve OPET’in birlikte hayata geçirdiği ‘Trafik Dedektifleri Projesi’nin ülke genelindeki eğitimleri sürüyor.

2020 yılına kadar ülkede trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılmasını hedefleyen projenin Adana’daki ilk ders zili Taşkent İlköğretim Okulu’nda çaldı. Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya’dan sonra Adana’da hayata geçirilen programına yaklaşık 150 öğrenci katıldı.
Eğitimde çocuk ve gençlerin trafik kurallarını günlük hayatta etkin kullanımları hedefleyen programın açılışına katılan Vali Hüseyin Avni Coş, çocukların; bir can kaybı karşısında nasıl üzüldüklerini ve dünyalarının nasıl sarsıldığına dikkat çekti. Her yıl binlerce çocuğun yakınlarını kaybettiğini hatırlatan Coş, “10 binlerce çocuğumuzda yakınlarının yaralanmışı nedeniyle ciddi üzüntülere maruz kalıyor. Bu yaralanmaların bir kısmıda kalcı bedensel engellere yol açıyor. Bunların azaltılması elbette mümkün. Bu konuda öncelikle trafikteki herkesin dikkat etmesi gerekir. Bunları hemen herkes az ya da çok biliyor. Ama uygulama konusunda ciddi sorunlarımız var. Herkes beli sınırların üzerinde alkol kullanmanın yasak ve ciddi bir risk taşıdığını biliyor. Ama Türkiye standartlarında aydın sayılan iyi eğitim görmüş insanların bile bu hususta gerekli dikkati göstermiyor. Biliyoruz; ama bazen uygulamada eksiklik gösteriyoruz.” dedi.
Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ise geçen yıl ilde meydana gelen 10 bine yakın trafik kazasından 47’sinin ölümle sonuçlandığını ve 6 bin civarında insanın yaralandığını ifade etti.

OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın, öğrencileri ‘Trafiği güvenli bir Türkiye’ için Trafik Dedektifleri projesine sahiplenmeye davet etti. Aydın, şöyle konuştu: “Biz bugüne kadar pek çok sosyal sorumluluk projesine imza attık. Özellikle Temiz Tuvalet Kampanyası ile istasyonlarımızdan başlayarak tüm Türkiye’ye hijyen bilincini yaydık. Temiz Tuvalet Kampanyası ile yakaladığımız başarıyı şimdi de ülkemizin bir başka önemli sorunu trafik için hedefliyoruz. Bu kez trafik sorununa kökten çözüm getirmek üzere işe çekirdekten başladık. Bu proje ile trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturarak; mevcut algıyı değiştirmeyi, böylelikle Türkiye’nin gelecekte trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşmesini amaçlıyoruz.”

Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, İl Müftüsü Arif Gökce, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Proje Koordinatörü Refik Ürk’ün katıldığı organizasyona öğrenciler interaktif bir biçimde yer aldı. Çocuklara eğitim içeriğinde sorumluluk verilerek, örnek olaylarda rol almalarını sağlandı. Proje için hazırlanan filmler ve eğitim dokümanları çocuklarla paylaşılırken OPET’in maskotu OPEDO da organizasyona renk kattı.
CİHAN

Yorumlar