Trabzon'daki elektrik kesintileri vatandaşı bıktırdı

Trabzon’da son dönemlerde artan elektrik kesintileri vatandaşı ve esnafı sıkıntıya soktu.

Google Haberlere Abone ol
Trabzon'daki elektrik kesintileri vatandaşı bıktırdı

Trabzon’da son dönemlerde artan elektrik kesintileri vatandaşı ve esnafı sıkıntıya soktu. Hemen hergün belirli süreyle yaşanan kesintiler, soğuk kış günlerinde hem ısınma hem de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Sık aralıklarla meydana gelen kesintiler ve gerilim dalgalanmaları vatandaşın birçok elektrikli cihazlarının gereksiz yere bozulmasına ve vatandaşın mağdur olmasına da neden oluyor.

Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Karal, kış mevsiminde yaşanan yaygın elektrik kesintilerinin vatandaşı bezdirdiğini söyledi. Karal, yaptığı yazılı açıklamada, elektrik enerjisinin su ve hava gibi vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Elektriği üreten, ileten ve dağıtan kuruluşların görevinin; toplumun ihtiyacı olan bu enerjisini kesintisiz ve kaliteli olarak tüketicilerine sunmak olduğunu ifade eden Karal, "Ülkemizde kış mevsiminin ağır geçmesi ciddi anlamda enerji talebini artırmakta, ancak mevcut enerji arzı bu talebi karşılamakta zorlanmaktadır. Buna bir de dağıtım şirketlerinin yetersiz hizmeti eklenince Trabzon son haftalarda sıkça elektrik kesintilerine maruz kalmaktadır. Sık aralıklarla meydana gelen elektrik kesintileri ve gerilim dalgalanmaları vatandaşın birçok elektrikli cihazlarının gereksiz yere bozulmasına ve vatandaşın mağdur olmasına neden olmaktadır. Ağır kış şartlarını yaşadığı bugünlerde; elektrikle çalışan kombi ve kaloriferlerin elektrik kesintisi süresince çalışamaz duruma gelmesi halkımızı daha fazla mağdur etmektedirler. Bunun yanı sıra üretim yapan sanayi tesisleri de elektrik kesintilerinden oldukça etkilenmektedirler. Bu durum bölge ve ülke ekonomisine de zarar vermektedir." dedi.

Karal, kış mevsiminde yaşanan yaygın elektrik kesintilerine, Trabzon şehrinin mevcut enerji altyapısındaki yetersizlik eklenince kesintilerin hızlı bir şekilde iyileştirilmesinin de mümkün görünmediğini savundu. Yıllar öncesinden planlaması yapılan ikinci bir trafo merkezinin inşaatına henüz başlandığını, devreye alınması için ise yaklaşık 1,5 yıl daha beklemek gerektiği belirten Karal, "Mevcut dağıtım şebeke hatlarının eskimiş olması, onarım ve yenileme işlerinin yavaş ilerlemesi, mevcut hatların kullanılmasını zorunlu kılmakta, bu da sürekli arızalara ve elektrik kesintilerine neden olmaktadır. Uzun süreli ve geniş alana yayılan bu kesintiler Trabzon halkının haklı tepkisinin yükselmesine neden olmaktadır." ifadelerini kulandı.

Karal, yaşanan sıkıntının ağır kış şartları nedeniyle trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde genel bir enerji üretim meselesi olduğunu dile getirdi. Uygulanan enerji politikalarının biran önce tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini öne süren Karal,
özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda varılan noktanın iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı bir enerji olduğunu savundu. Kara, bir an önce ilgili taraf, kurum ve kuruluşların bir araya gelerek elektrik enerjisi sorununa kalıcı çözümler getirmesi şart olduğunu kaydetti.

CİHAN

Yorumlar