Trabzon'da 4 bin 332 kadında kanser taraması yapıldı

Trabzon’da, 2 bin 500 kadına meme kanseri, bin 832 kadına da rahim ağzı kanseri taraması yapıldı ve kanser riski olan 2 vaka saptandı.

Google Haberlere Abone ol
Trabzon'da 4 bin 332 kadında kanser taraması yapıldı

Trabzon’da, 2 bin 500 kadına meme kanseri, bin 832 kadına da rahim ağzı kanseri taraması yapıldı ve kanser riski olan 2 vaka saptandı.

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yaptıkları protokol çerçevesinde bayanlarda yapılan kanser taramasının sonuçlarıyla ilgili bilgiler verdi. Proje kapsamında Trabzon kırsalında yaşayan ve çeşitli nedenlerle doktora gidemeyen kadınlara ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması yaptıklarını belirten Baki, meme kanserini erken teşhis etmeyi amaçladıklarını ifade etti. Baki, “Meme kanseri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türü. Bazı ülkelerde her 8 kadından birinde görülebiliyor. Erken teşhis ve tedaviyle kurtulma oranı yüzde 98, hatta yüzde yüzlere varabiliyor. Çok milimetrik, makro düzeyde mamografi cihazıyla bu kanser tespit edilebiliyor.” diye konuştu.

Kanserin dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ikinci sıralarda yer alan ama erken teşhis ve tedavi ile önlenebilen bir hastalık olduğuna işaret eden Dr. Baki, "Türkiye'de meme, rahim ağzı (serviks) ve kolorektal kanserlerde erken tanının sağlanması için ulusal kanser tarama programı başlatılmıştır. Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yaptığı protokol çerçevesinde 40-69 yaş arası bayanlarda meme kanseri ve 30-65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı kanseri ile ilgili tarama programı yapıldı." dedi.

Meme kanserini erken aşamada tespit etmek amacıyla gezici ekiple kadınların ayaklarına gidildiğini vurgulayan Baki, Sürmene ilçesinde başladıkları taramaya Şalpazarı, Tonya, Düzköy, Maçka, Yomra, Köprübaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Araklı, Of ve Hayrat ilçelerinde devam edildiğini kaydetti. Şu ana kadar 11 ilçede 2 bin 500 kadına meme kanseri, bin 832 kişiye de rahim ağzı kanseri taraması yapıldığı bilgisini veren Baki, tarama sonuçlarına göre Şalpazarı ve Araklı ilçelerinde kanser riski yüksek 2 vaka tespit edildiğini anlattı. Baki, hastaların bilgilendirilerek hastaneye yönlendirildiğine değindi.
Son tarama sonuçları tamamının henüz okunmadığını da belirten Dr. Baki, geçtiğimiz yıllarda 2 bin 500 kadın üzerinde yaptıkları taramada da 4 kanser vakası tespit etiklerini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar