Trabzon için fındık rekoltesi 30 bin 299 ton tahmin edildi

Trabzon’da, bu seneki fındık rekoltesi 30 bin 299 ton olarak tahmin edildi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde olduğu gibi Doğu Karadeniz’de de mart ayının son günlerde yaşanan don olayı nedeniyle başta fındık bahçeleri olmak üzere birçok...

Google Haberlere Abone ol
Trabzon için fındık rekoltesi 30 bin 299 ton tahmin edildi

Trabzon’da, bu seneki fındık rekoltesi 30 bin 299 ton olarak tahmin edildi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde olduğu gibi Doğu Karadeniz’de de mart ayının son günlerde yaşanan don olayı nedeniyle başta fındık bahçeleri olmak üzere birçok tarım ürünü zarar gördü. Özellikle yüksek kesimlerdeki fındık bahçelerinde meydana gelen yanmadan dolayı bu sene fındık rekoltesinin beklenenin altında olacağı görüşleri dile getirildi. Üreteci temsilcilerinin de talepleri doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da il müdürlükleri vasıtasıyla hasar tespit çalışması yaptırdı. Geçtiğimiz ay da ilgili tarafların da katılımıyla oluşturulan komisyon en yakın roketle tahminini elde etmek için çotanak sayımı yaptı. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan komisyon, 2014 yılı rekolte tahmini için 16-17-18-19 ve 20 Haziran tarihlerinde fındık tarımının yoğun olduğu ilçelerde çotanak sayımı yaptı. Sayımlar sahil, orta ve yüksek kuşakta belirlenen örnek bahçelerde gerçekleştirildi.

Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden söz konusu çalışmayla ilgili yapılan açıklamada, 29-30 Mart 2014 tarihlerinde meydana gelen don nedeniyle rakım ve çeşide bağlı olarak değişen oranlarda fındık ürününün zarar gördüğü, bunun sonucunda da verim düşüklüğü meydana geldiği belirtildi. Komisyonun elde ettiği veriler üzerinde yaptığı çalışmanın neticesinde de Trabzon’da bu yılki fındık rekoltesinin 30 bin 299,37 ton olarak tahmin edildiği ifade edildi.

CİHAN

Yorumlar