Torunu, Sivas'ta Hz. Mevlana’yı anlattı

Mevlana’nın torunu Esin Çelebi Bayru, günümüzde Hz. Mevlana’nın 'din dışı', 'hümanist' gibi küçültücü şeylerle anılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Hz.

Google Haberlere Abone ol
Torunu, Sivas'ta Hz. Mevlana’yı anlattı

Mevlana’nın torunu Esin Çelebi Bayru, günümüzde Hz. Mevlana’nın 'din dışı', 'hümanist' gibi küçültücü şeylerle anılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Hz. Mevlana, İslami esaslar içinde söylemiş ve yaşamıştır. O bir İslam mutasavvıfıdır. Hatta dine sonradan giren yobaz düşüncelerden de şikayetçi olmuştur.” dedi.

Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 740. Vuslat Yıl dönümü Sivas’ta düzenlenen Şeb-i Arus programıyla anıldı. Programa, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru da katıldı.

Sivas Mevlana Tasavvuf Kültürü ve Sema Derneği tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tasavvuf Musikisi konserinin ardından konuşan Hz. Mevlana’nın 22. kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru, Hz. Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

Aynı zamanda Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı da olan Bayru, Hz. Mevlana’nın ‘Canım sağ oldukça Kur’an'ın kölesiyim. Seçilmiş Muhammed’in yolunun tozuyum. Kim ondan başka bir şey naklederse benden; ondan da, o sözden de şikayetçiyim’ sözünü hatırlatarak, “Hz. Muhammed’in (s.a.v) yolundan gitmiş, Allah’a yönelmiş, onun emirlerine uymuş, İslami esaslar içinde söylemiş ve yaşamıştır. Bu çok önemli; çünkü günümüzde Hz. Mevlana 'din dışı', 'hümanist' gibi küçültücü şeylerle anılmaya çalışılıyor. O bir İslam mutasavvıfıdır. Bunu iyice bilip onun üzerinden anlamaya çalışmalıyız. Hatta dine sonradan giren yobaz düşüncelerden de şikayetçi olmuştur.” şeklinde konuştu.

17 Aralık 1273 günü Mevlana’nın hastalanarak, Allah’a ve sevgili peygamberine kavuştuğunu anlatan Çelebi Bayru, ayrılığın sona erdiği bu geceye Hz. Mevlana’nın 'Şeb-i Arus' (düğün gecesi, sevgiliye kavuştuğu gece) denmesini istediğini kaydederek, şöyle devam etti:

“Cenazesi çok kalabalık olmuş, her dinden insan kendi dininden kitapları okuyarak katılmışlar. Hıristiyanlar Hz. İsa’yı, Museviler ise Hz. Musa’yı biz ondan öğrendik diyerek cenazede bulunmuşlar ve birlikte cenazeyi hep birlikte kaldırmışlar.”

Mevlana Tasavvuf Kültürü ve Sema Derneği Başkanı Yılmaz Susamış'ın, Esin Çelebi Bayru’ya plaket takdim etmesinin ardından sema gösterisi sunuldu. Acemşiran Mevlevi ayini eşliğinde sergilenen sema gösterisinde yer alan küçük semazenler ilgi gördü. CİHAN

Yorumlar