Töre kararı bozulan Ermeni asıllı sanığa müebbet ve 25 yıl hapis

Ermeni asıllı vatandaşın, kız kardeşini Müslüman olan biriyle evlendiği gerekçesiyle ikisini de öldürdüğü olayla ilgili davada Yargıtay’ın bozmasından sonra tekrar karar çıktı. Daha önce iki kez müebbet hapis cezasına çarptırılan...

Google Haberlere Abone ol
Töre kararı bozulan Ermeni asıllı sanığa müebbet ve 25 yıl hapis

Ermeni asıllı vatandaşın, kız kardeşini Müslüman olan biriyle evlendiği gerekçesiyle ikisini de öldürdüğü olayla ilgili davada Yargıtay’ın bozmasından sonra tekrar karar çıktı. Daha önce iki kez müebbet hapis cezasına çarptırılan sanığa mahkeme, bu defa bir müebbet ve 25 yıl hapis cezası verdi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık avukatları tahrik unsurlarının dikkate alınmasını istedi. Sanık Gönay Öğmen de son sözünde adalete güvendiğini ifade etti.

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Öğmen’e önce kız kardeşini öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet, eniştesi Zekeriya Vural’ı öldürmekten ise müebbet hapis cezası verdi. Sanığın iyi halini ve pişmanlık duymasını dikkate alan mahkeme cezaları müebbet ve 25 yıl hapis cezasına düşürdü. Sanık avukatlarından Baran Arslan kararı temyiz edeceklerini ifade etti.

Mahkeme önceki kararında sanık Gönay Öğmen’e kız kardeşi Soney Vural ve Vural’ın evlendiği Zekeriya Vural'ı töre saikiyle öldürdüğü gerekçesiyle 2 kez müebbet hapis cezası vermişti. Temyize giden dosya Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cinayetin töre saikiyle işlenmediğini belirtti. Kararda, töre saikiyle cinayet için, toplumun benimsediği yaşam biçimine aykırı davranan birinin ölümle cezalandırılmasının toplum tarafından beklenen bir ceza olduğunun kabul edilmesi ve failin de toplumun öldürme beklentisinin yönlendirmesiyle görevi üstlenerek cinayeti işlemesinin şart olduğu ifade edildi. Kararda, “Sanığın kız kardeşi Soney ile Zekeriya’nın kaçmalarına ve kendi istediği biçimde evlenme töreni yapmamalarına kızarak onların öldürülmesi yönünde toplumsal bir beklenti veya baskı bulunmamasına rağmen sırf kendi subjektif değer yargılarıyla karar vermek suretiyle onları öldürdüğü olayda töre saikiyle insan öldürme suçunun unsurlarının oluşmadığı” denildi.

Daire, sanığın Zekeriya Vural’ı kasten öldürme suçundan, Soney Vural’ı ise akrabayı kasten öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini söyledi. TC’da kasten öldürme müebbet, akrabanın öldürülmesi suçu ise ağırlaştırılmış müebbet cezasını öngörüyor.

Gönay Öğmen kız kardeşi Soney Vural’ın Müslüman olduğu gerekçesiyle Zekeriya Vural ile evlenmesine karşı çıktığı ileri sürülmüştü. İkilinin gizlice resmi nikah yapmaları üzerine ailelerin konuyu tartıştığı, kız tarafının kendi dini ritüelleri doğrultusunda düğün töreni yapılmasını istemesi üzerine anlaşamadıkları belirtilmişti. Gönay Öğmen kız kardeşi ve eniştesiyle arabada konuyu tartıştıkları sırada ikisini de başından vurarak öldürmüştü.

CİHAN

Yorumlar