'Torba tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda

"Belediyelerin teröre bulaşması asla kabul edilemez. Ama buna karar verecek olan idari makamlar değildir; hukuktur, yargıdır"

Google Haberlere Abone ol
'Torba tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, torba kanun tasarısında belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili maddeye ilişkin, "Belediyelerin teröre bulaşması asla kabul edilemez. Ama buna karar verecek olan idari makamlar değildir, hukuktur yargıdır." dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan, belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyesinin, terör ve terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması, tutuklanması, kamu hizmetinden yasaklanması, başkanlık sıfatı ve meclis üyeliğinin sona ermesi halinde, belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyesi görevlendirilmesini öngören 51. maddesine ilişkin bilgi verdi. Tekinarslan, bakan veya vali tarafından yapılacak görevlendirmelerde belediye başkanı ve meclis üyesi seçilme yeterliliğine sahip olma şartının da ayrıca aranacağını söyledi.

"Madde tasarıdan çıkarılmalı"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, terörle mücadele konusunda CHP'nin düşüncesinin açık ve net olduğunu belirterek, "Terörle mücadele edilmelidir ama bu işin hukuk içinde yapılması gerektiğinin sürekli şekilde altını çiziyoruz. Bu bölgede 1984'ten bu yana devam eden bir çatışma, terör olayı var. Neredeyse o günden bu güne bu bölge olağanüstü düzenlemelerle yani Türkiye'nin diğer bölgelerinde geçerli olan yasaların dışında yönetiliyor. Ayrı bir hukuk var bölgede." diye konuştu.

Belediyelerde seçilmiş meclis üyelerinin olduğunu ve o üyelerin birisini seçeceğine işaret eden Bekaroğlu, "Belediye başkanıyla ilgili mahkemeler karar vermiş ve suç işlediğine dair kesin bir hüküm varsa nasıl hareket edileceği bellidir. Niçin belediye meclis üyelerine güvenmiyoruz. Belediye meclis üyelerini de muhtemelen suç işleyecek şekilde mi kabul ediyoruz? Bunun sınırı nerede?" sorusunu yöneltti.

Bekaroğlu, maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi.

"Halkın iradesi görmezden geliniyor"

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan da düzenleme ile seçimle kazanılamayan belediyelere doğrudan el atıldığını, atanmış kişilerle bu belediyelerin ele geçirilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Düzenleme ile halkın iradesinin görmezden gelindiğini savunan Akdoğan, seçilmiş belediye başkanları ve belediye meclislerinin yerini atanan kişilerin almasının önünün açıldığını söyledi.
Belediyelere el konulmasına neden gereksinim duyulduğunu soran Akdoğan, "Siz muhalif düşünen, sizin gibi düşünmeyen belediye başkanlarını valiliğin insafına bırakıyorsunuz. Hukuk hepimiz için lazımdır. Getirilen düzenleme hepimizin kaybedeceği bir düzenlemedir." dedi.

Düzenlemede hırsızlık, yolsuzluk gibi gerekçelerin yer almamasına dikkati çeken Akdoğan, bunun kabul edilemez olduğunu ve çifte standart anlamına geldiğinin altını çizdi.

"Sorun halen diri, canlıdır"

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, belediyelere ilişkin düzenlemenin İçişleri Bakanlığının yetki alanında olduğunu hatırlatarak, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın komisyon toplantısına katılmamasını eleştirdi.

Aydoğan, yerel yönetimlere yönelik bir saldırının kampanya şeklinde sürdürüldüğünü savunarak, "Medyaya çıkan her iktidar yetkilisi, Cumhuriyet tarihinin en temel sorununu belediye başkanları nezdinde, halklarımıza anlatmaya çalışıyorlar. Bir kere bundan vazgeçmek gerekiyor. İnsanları algı operasyonları, doğru olmayan bilgilerle inandırmaya çalışmanın bir anlamı yok. Bunu ne kadar yapsanız da sorun halen diri, canlıdır." ifadesini kullandı.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da Türkiye'nin son günlerde yaşadıklarına işaret etti. Durmaz, "Yaşadıklarımızdan hareketle, ortak akıldan yana, ülkeye zarar veren tüm unsurlara karşı gelme anlayışını yakalamaya çalıştık. Bunu sürdürmeyi de canı gönülden arzu ediyoruz. Bu noktada, bu yasanın yeniden gözden geçirilmesinden ve seçilmiş insanlara biraz daha saygı içeren bir şekilde düzenlenmesinden, bunun için de geri çekilmesinden yanayız." dedi.

"Kardeş kavgasını kaşımak isteyenler var"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini, bu süreçte yapılan yasal düzenlemelerin ülke barışına katkı yapacak düzenlemeler olması gerektiğini vurguladı.

Teröre karışan belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin maddenin dikkatle ele alınması gerektiğini kaydeden Erdoğdu, "Bizim bu memlekette ihtiyaç duyduğumuz şey bir büyük barış, bir büyük kardeşliktir. Bunu demokratik kültürle, birbirimizi severek, sevmesek bile birbirimize alışarak yapmalıyız. Bu getirdiğiniz madde, Türkiye'nin önünü açacak bir madde değildir. Kardeş kavgasını kaşımak isteyen insanlar var. Biz bu insanlara fırsat veriyoruz. Belediyelerin teröre bulaşması asla kabul edilemez. Ama buna karar verecek olan idari makamlar değildir; hukuktur, yargıdır." değerlendirmesinde bulundu.
 

Yorumlar