Toplum destekli radyolarla sorunları tartışarak çözüm üretiyorlar

İspanya, İrlanda, Avusturya ve Portekiz'de toplumsal destekli radyolar, sosyal sorunları tartışarak çözüm üretiyor. İspanya ve İrlanda'nın önde gelen toplumsal destekli yayın yapan Ema RTV ve Near Fm radyoları aile içi şiddet, kadına şiddet,...

Google Haberlere Abone ol
Toplum destekli radyolarla sorunları tartışarak çözüm üretiyorlar

İspanya, İrlanda, Avusturya ve Portekiz'de toplumsal destekli radyolar, sosyal sorunları tartışarak çözüm üretiyor. İspanya ve İrlanda'nın önde gelen toplumsal destekli yayın yapan Ema RTV ve Near Fm radyoları aile içi şiddet, kadına şiddet, çocuğu şiddet ve istismarlarına yönelik radyo yayınlarıyla toplumu aydınlatıyor.

Avrupa Birliği(AB) Leonardo Da Vinci Ortaklık, Kelimeler Ağı Projesi kapsamında Antalya Manavgat'a gelen İspanya, İrlanda, Avusturya ve Portekizli 9 radyocu son toplantılarını turizm şehrinde yaparak ülkelerine döndü.

4 ülke radyocuları toplantı bitimi öncesi ülkelerinde yaptıkları toplum yararına programlarla ilgili bilgilendirme yaptı.

İrlanda Near Fm Genel Müdürü ve program yapımcısı Meyer Dorothere, ülkelerinde üç tip radyo yayını yapıldığını bunların; özel radyolar, devlet radyoları ve toplum destekli radyolar olduğunu söyledi.

İrlanda'da toplum yararına yayın yapan radyoları genelde sivil toplum kuruluşlarının desteklediğini belirten Dorothere, radyolarında 10 yakın okul öğrencilerinin program yaptığını ve gençlik sorununu yaptıkları yayınlarla dile getirdiklerini kaydetti.

Özel ve devlet radyolarında toplum sorunlarını gündeme getirme ve öğrencilerin program yapmasının zor olduğunu aktaran Dorothe, "Okullara radyo eğitiminin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Radyomuzda başta gençlik sorunları olmak üzere kadına şiddet olaylarını tartışabiliyoruz. Sorunların çözümünü de sunuyoruz. Sorunları halı altına süpürmüyoruz. Radyomuz sorunlarının gün yüzüne çıkması ve çözümünde projeksiyon görevi görüyor. Sorunların fotoğrafını çekiyoruz, hep birlikte çözüm üretiyoruz. İrlanda'da radyo ve dijital araçlar toplumsal sorunların çözümünde büyük katkı sunuyor. " dedi.

Avusturyalı radyo program yapımcısı Florian Danhel, toplumsal destekli radyoların sayısının dünyada çoğalması gerektiğini söyledi.

Radyoda yaptıkları programlarla çocuklara küçük yaşta çevre ve doğal varlıkların nasıl korunması ve sahip çıkılması hakkında okullar çalışma yaptıklarını belirten Danhel, küçük yaşta radyon ortamında konuşan bir öğrencinin kendini ifade etmede sıkıntı çekmediğini ve ileri de kendisine mikrofon uzatıldığında ne söyleyeceğim diye heyecan oluşmasının önüne geçtiğini kaydetti.

Avusturya Viyana'da radyom programcılığı yapan Huber Barbara, öğrencilerle birlikte trafik, hayvan hakları, hayvanlara karşı kötü muamele, çocuk, kadına şiddet ve kötü muamele konularında yayın yaptıklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar