‘Topçu Meydanı’ isminin ‘Rabia’ olarak değiştirilmesine tepki

Şanlıurfa Belediyesi’nin, yeni dönemin ilk icraatı olarak Topçu Meydanı’nın ismini ‘Rabia Meydanı’ olarak değiştirmesi tepkilere yol açtı. Sivil toplum kuruluşlarını (STK) ikiye bölen karara tepkiler devam etmesine rağmen belediye...

Google Haberlere Abone ol
‘Topçu Meydanı’ isminin ‘Rabia’ olarak değiştirilmesine tepki

Şanlıurfa Belediyesi’nin, yeni dönemin ilk icraatı olarak Topçu Meydanı’nın ismini ‘Rabia Meydanı’ olarak değiştirmesi tepkilere yol açtı. Sivil toplum kuruluşlarını (STK) ikiye bölen karara tepkiler devam etmesine rağmen belediye geri adım atmıyor.

Şanlıurfa Belediyesi, tarihi geçmişi olan Topçu Meydanı’nın ismini ‘Rabia Meydanı’ olarak değiştirdi. Belediye meclisine sunulan kararın Meclis'ten geçmesinin ardından şehirde tepkiler dinmedi. Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, 103 STK’nın rızasıyla konuyu Meclis'e taşıyarak ismin değiştirilmesi için karar alındığını söylerken, kentteki STK’lar fikir ayrılığına düştü.

‘Rabia’ isminin yeni yapılan bir meydana verilmesini isteyen Ortak Payda Derneği, “Topçu Meydanı Şanlıurfa için atalarımızın verdiği kurtuluş mücadelesini anlatan tarihi simgelerden biridir.” diyerek, isminin değiştirilmesine karşı çıkarken, Fikir Masası Platformu, tarihi varlıkların toplumlar üzerindeki önemine dikkat çekerek ismin değiştirilmesine tepki gösterdi.

Şehrin değerlerinin siyasi ranta kurban edilmesine sessiz kalmayacaklarını belirten Platform ,yaptığı açıklamada, “Kentler geçmişini, tarihini ve yaşanmışlıklarını günümüze taşıyan ve nefes aldığımız bu günlere değer katan yaşayan müzelerdir. Ancak kente bu değer yargıları ile yaklaşmayan karar mercileri, halkın hafızasını hiçe sayarak, bu kentin geçmişini ve tüm yaşanmışlıklarını yok sayıp değerlerini anlamsızlaştırmaya çalışmaktadırlar, kurtuluş mücadelesinin bölgede önde gelen bir kaç kentinden biri olan Şanlıurfamız da mücadelenin simgesi haline gelen Topçu Meydanı'nın geleceğe taşınmaması ve tarihimizden silinmesi amaçlanmaktadır. Topçu Meydanı özelinde bu kentin değerlerinin siyasi ranta kurban edilmesine sessiz kalmayacağız.” ifadelerine yer verdi.

Kentin onca sorununa rağmen Meclis'in böyle bir kararla meşgul olmasını şaşkınlıkla değerlendiren Platform, “Yerel seçimler biteli 2 ay olmasına rağmen kentte onca büyük (trafik, konut, temizlik, altyapı) sorunları duruyorken, Büyükşehir Meclisi'nin alelacele Topçu Meydanı'nın isminin değiştirilmesi ya da alanın ikiye bölünmesini onaylamış olması da ayrıca şaşılacak bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanının, Şanlıurfalı olmamasına gönderme yapan Platform, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “Aslında bu kentin hafızasına, yaşanmışlıklarına ortak olmamış ve tarihine tanıklık etmeyenlerin topçu meydanı ile ilgili böyle bir kararı Meclis'e taşımalarını gayet doğal karşılıyoruz. Bu kararın onaylanmasını, din istismarı yaparak siyasi rant beklentisinin dışında bir talihsizlik olarak görmek istiyoruz.”

CİHAN

Yorumlar