Topbaş: Tuzla'yı yenileme projelerinden biri ulaşım

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla’da yapılan Viaport Marin İstanbul'un çok önemli bir aktivite merkezi olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Topbaş: Tuzla'yı yenileme projelerinden biri ulaşım

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla’da yapılan Viaport Marin İstanbul'un çok önemli bir aktivite merkezi olacağını söyledi. Topbaş, “Tuzla'yı yenileme projelerinden biri ulaşım. Bölgeye iki ayrı metro hattı ve havaray getireceğiz. Viaport Marin İstanbul'un çok önemli bir aktivite merkezi olacak. Yılda yaklaşık 30 milyon turist ağırlamayı planlıyoruz.” dedi.

Viaport Marin’in Çırağan Sarayı'nda düzenlenen projenin lansmanına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Via Properties Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar ve davetliler katıldı. Programda konuşan Topbaş, dünyanın İstanbul’u izlediğini söyledi. Topbaş, “Böyle bir süreçte istedik ki her ilçemize bir tema, bir farklılık verelim. Türkiye bir kıta özelliği gösteriyor. İklim farklılığı, coğrafi konum farklılığı var kıta özelliği taşıyan bir ülkedeyiz. Zaten nüfusuyla Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük böyle bir şehirde tüm ilçelerimize yeni fonksiyonlar, farklı temalar yükleyelim istedik. Tabi çevreyi dikkate alan bir çalışma olsun ama her ilçe kendi farklılıklarıyla ön plana çıksın. Tuzla’da bugün ortaya çıkan proje bu ölçüde önemli bir adım. Sadece İstanbul için değil yurttaşından gelecek insanların dahi gelmek isteyecekleri bir projeyi ortaya koyduk. Burada önemli olan insani ölçekleri geçmemesi konusunda hassasiyet çerçevesinde bir proje yapıldı. Yap işlet mantığıyla 29 buçuk yıllığına ihale sonucunda bu proje ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.

Projeye yeni projelerin eklenebileceğini belirten Topbaş, "Burada bir tren düşünün. Deniz altı treni, denize dalsın alttaki batıkları görsün. Deniz dibine ilk defa bir akvaryum yapın ve orada bir hareketlilik olsun. Bunlar yeni fikirlere açık olan yatırımcıların ortaya koyacağı projeler. İstanbul'un dünyadaki rekabet gücüne büyük katkı koyacak. Kentin en uç noktası gibi görünen Tuzla yeniden devreye giriyor.” ifadelerini kullandı.

Tuzla’da yapılan projenin sadece İstanbul yaşayanları değil yurtdışında yaşayanları da etkileyecek bir proje olduğunu söyleyen Topbaş, şunları kaydetti: “İlave edeceğimiz projelerle bu kent dünyadaki iddiasını arttıracak. İstanbul ülke ekonomisine hem katkı sunarken hem de dünyadaki rekabet gücüyle etkin bir şehir olacak. Bu şehirde yaşayanlar diğer şehirlere imrenmesinler. 2004 yılında 2 milyon 800 bin turistten 11 milyon turiste yaklaştığımız bir kentte turist olma kapasitesini 20-30 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.”

İstanbul’un Vialand'dan sonra yeni bir alan daha kazandığını aktaran Topbaş, “Projeden çevreye etkileşime kadar bilimsel raporlar eşliğinde çevre hassasiyetini düşünerek yaptık. Geçmişte içmeleriyle meşhur olan Tuzla bugün farklı aktiviteleriyle meşhur olacak. 2 bin 500 kişilik istihdamın büyük bir bölümü Tuzla’dan olacaktır. Eyüp’te Vialand yapılırken istihdam o çevreden sağlandı. Hatta işçi bulma kurumu gibi bir kurum oluşturulup insanlar orada çalıştırıldı. Yatırımlarımız da önce o yaşam alanında ki insanların hayatını etkileyerek adımlar atarak istihdamı sağlıyoruz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar