Topbaş: İstanbul 30 milyon turisti ağırlayabilecek durumda

Dünyanın en önemli alışveriş merkezlerinden biri olma iddiasıyla yola çıkan İstanbul, bu amaç için alışveriş festivaline 4.

Google Haberlere Abone ol
Topbaş: İstanbul 30 milyon turisti ağırlayabilecek durumda

Dünyanın en önemli alışveriş merkezlerinden biri olma iddiasıyla yola çıkan İstanbul, bu amaç için alışveriş festivaline 4.kez ev sahipliğine hazırlanıyor. İstanbul Shopping Fest'in tanıtım toplantısına katılan festival paydaşları şehrin potansiyelinin dünyada ilk sıralarda yer almak için yeterli olduğunu ifade etti. Tanıtım toplantısında festivalin icra kurulu olarak görev yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bu görevi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'a devretti. Devir teslimin kurumsal sürdürülebilirlik anlamında önem taşıdığı belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi İstanbul'un festival süresince ağırlayacağı turist sayısının bir milyonun üzerine çıkacağını belirtti. Başkan Topbaş ise İstanbul'un 20, hatta 30 milyon turist ağırlayabilecek potansiyele sahip olduğunu anlattı.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen festival tanıtım toplantısına İBB Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İTO Başkanı İBrahim Çağlar, TAMPF Başkanı Vahap Küçük ile İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz katıldı.

BAŞKAN TOPBAŞ: 2-3 DÜĞÜN SALONU POTANSİYELİ'NDEN BUGÜNLERE GELDİK

Tanıtım toplantısında festivalin platforma başkanlığı görevini Büyükekşi'den devralan Topbaş, Günümüzde artık şehirlerin yarışının gündemde olduğunu, farklılık ortaya koyabilen şehirlerin rekabet güçlerine ortaya koyduğunu anlattı. İstanbul'daki turist sayısının 10 milyonun üzerine çıktığını belirten hatırlatan Topbaş, "Özellikle göreve geldiğimiz yılların başında 2 milyon 800 bin turist ağırlayan kentimiz bugün 10 milyonu aştı. Artık İstanbul 20 milyonları 30 milyonları konuşabilecek hale geldi" dedi. "Turizmi çok çeşitlendirdik. Kongre turizmin gelişinde sadece iki tane 3 tane düğün salonu niteliğindeki otel lobilerinden öteye geçmeyen İstanbul'da 30 bin katılımlı kongre yapabilecek kapasiteye erişebilecek merkezlerimiz var. Gururla ifade etmek isterim ki 2019'a kadar salonlarımız dolu." diyen Topbaş, Shopping Fest'in ticari hayata katkı sunacağını anlattı. Topbaş, festival ile taksici esnafından ticarethanelere kadar herkesin nasibini bir şekilde alacağını ve önemli bir istihdam alanı oluşturacağına inandığını kaydetti.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise festival ile ticaretin bütün taraflarının güçlerini bu konseptte bir araya getirdiğini belirtti. Bu festivali ticaretin kılcal damarlarına kadar nüfuz ettirmeye çalışacaklarını belirten Çağlar, "2013 yılında festival kapsamında oluşan ciro 8 milyar 250 milyon TL'yi, gelen turist sayısı da 958 bini bulmuştu. Bu yıl ise toplam ciroyu 10 milyar liranın üzerinde,turist sayısını da bir milyon yüz binin üzerine çıkartmayı planlıyoruz." dedi. Çağlar, Kapalıçarşı'yı dünyanın ilk alışveriş merkezi, Anadolu topraklarını ise alışverişin anavatanı olarak tanımladı.

Platform başkanlığını Başkan Topbaş'a devreden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise festivalin bugün artık medar-ı iftihar haline geldiğini belirterek "Shopping Fest toplantısı gerçekten bir hayal ile başladı. Bugün bu şekilde bir oluşuma dönüşmesi son derece sevindirici. Çünkü Türkiye'de bir çok organizasyon devamlılık sağlamak konusunda sorun yaşıyor. Ama yeni bir ufak ve çığır ile birlikte icra kurulu başkanlığı İTO'ya, platform başkanlığı da İBB'ye geçerek inşallah bu zamana kadar yakalanan hedeflerin çok daha ilerisinde olmak için önemli bir adım attığımızı düşünüyorum." dedi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularına da cevap veren kuruluş temsilcileri platform başkanlığı konusunda neden değişiklik yapıldığını sordu. Soruyu cevaplayan Büyükekşi, platforma başkanlığının İBB'ye verilmesini şu sözlerle açıkladı: "Geride kalan 3 yılda İBB bize büyük destek veriyordu. Ama desteği verirken ev sahibi olarak değil de bir çok faaliyette biz bunları sadece bu alışveriş merkezi ve perakendecilere fayda sağlayan bir şeymiş gibi rica ediyorduk. Halbuki biz bunun kişilerle değil yüzyıllarca devam etmesi ve kurumsallaşması adına bun arzu ettik."

Başkan Topbaş da festival kapsamında Taksim Meydanı'nda yapılması planlanan düzenlemelerden bahsetti. Kadınlarla ilgili bir kongrenin İstanbul'da yapılacağını belirten Topbaş, "Gayet güzel bir proje hazırlandı. Malzemesini tedarik konusunda hazırlıkları yapılıyor, malzeme üretiliyor. Yakın bir tarihte proje hazırlandı. Gayet güzel, bir Taksim Meydanı'nı yaşayacağız ve etkinliklerin merkezi olarak kullanacağız. Dünyada ilk defa 2013 yılında Fransa'da düzenlenen Dünya'da Seçilmiş Kadınlar Kongresi'nin ikincisini 2015 yılında İstanbul'da yapacağız. Bunun da müjdesini burada vermiş olayım, talip olduk ve kabul edildi." ifadesini kullandı.
CİHAN

Yorumlar