Topbaş: Geçmiş yıllarda Londra metrosunu da sel bastı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, son günlerde afet boyutunda yağışların yaşandığını söyledi. “Gereken müdahaleler yapılıyor. Bunlar normal mevsim yağışları değil. Metrekareye 23 kilogram yağış düştü.”...

Google Haberlere Abone ol
Topbaş: Geçmiş yıllarda Londra metrosunu da sel bastı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, son günlerde afet boyutunda yağışların yaşandığını söyledi. “Gereken müdahaleler yapılıyor. Bunlar normal mevsim yağışları değil. Metrekareye 23 kilogram yağış düştü.” diyen Topbaş, geçmiş yıllarda Londra metrosunu da sel bastığını belirtti.

İBB Başkanı Topbaş, duruşma için geldiği İstanbul Adliyesi çıkışında su baskınları ile ilgili soruları cevapladı. Tüm dünyada mevsim değişikliklerinin yaşandığını ifade eden Topbaş, “Türkiye’de de bunu görüyoruz. Son 80 yılın en kurak dönemini yaşarken bir taraftan da afet boyutunda yağış oldu. Bazı twitlerde fotoğraflar gördünüz. Gökyüzü sanki denizle buluşuyor tarzda ciddi bir yağış var, afet boyutunda. Gereken müdahaleler yapılıyor, çalışmalar yapılıyor. Bunlar normal mevsim yağışları değil. Zannediyorum 23 kilogram metrekare gibi bahsettiler. Bu sıkıntı ortaya çıktı.” dedi.

İstanbul’da dere ıslahlarının büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Topbaş, “2004 yılında geldiğimizde daha hafif yağışlarda bile 5-6 bin su baskını ihbarı alınıyordu. Bu yağışlarda bile 100 civarında ihbar oldu. Ayamama Deresi’ni ise büyük çapta yağış yağsa bile problem çıkarmayacak hale getirdik. Aynı şekilde Cendere Deresi’nde çalışmalarımız, Kurbağalıdere 40 kilometrelik deredir. Önündeki setler, oradaki köprünün yapısı itibariyle suyla gelenleri tutma özelliği var bir miktar. O köprünün de kesit olarak geliştirilmesi gerekiyor. Böyle olunca ciddi sıkıntı yaşadık. Müdahale yapılıyor. Kriz masası oluşturuldu.” diye konuştu.

Üsküdar’daki yağmur görüntüleri hatırlatılan Topbaş, “Aynı şekilde başka ülkelerde de var fotoğraflar. Geçmiş yıllarda Londra metrosunu sel bastı. Her yerde bu tarz şeyler oluyor. Hatta Amerika’da büyük fırtınalarla bir yerleşim tamamen sular altında kalabiliyor. Bunlar dünya coğrafyasında afet boyutunda ortaya çıkan büyük ölçekteki olaylar. Bizler tedbir alarak bu ölçekleri de dikkate alan bundan sonra daha farklı bir uygulamanın da yapılmasını genel sekreterime söyledim. Artık teknoloji gelişti. Yeni kanallar açmak suretiyle denize eriştirilecek yeni yağmur suyu hatları oluşturulmasını söyledim.” şeklinde konuştu.

Yağmurun barajlara etkisi sorulan Topbaş, “Bunlar lokal yağışlar. Bu düzenli bir yağmur değil. Yağışlı olması bir kere havzalardaki buharlaşmayı engellemesi açısından önemli. Çünkü yaz aylarında günde 400 bin metreküp buharlaşma olmakta. Şu andan İstanbul, 2 milyon 700 bin metreküp su kullanıyor günde. Bu havzalarda bu yağışın olması bu barajın bir miktarda kullanılmaması anlamını taşımakta. Bu bakımdan bir katkısı var ama beklediğimiz ölçekte değil. Diğer taraftan Melen havzasında da iyi yağış var.” cevabını verdi.

CİHAN

Yorumlar