Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği'nden kardeşlik paneli

Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği ve Keçeci Köyü Ahi Mahmudu Veli Türbesi Derneği, 'Alevi Bektaşi İnancında Renklerin Ahengi' konulu panelde renkleri bir araya getirdi. Panelde konuşan Prof. Dr. Osman Eğri, "İnsanların ayıplarını...

Google Haberlere Abone ol
Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği'nden kardeşlik paneli

Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Derneği ve Keçeci Köyü Ahi Mahmudu Veli Türbesi Derneği, 'Alevi Bektaşi İnancında Renklerin Ahengi' konulu panelde renkleri bir araya getirdi. Panelde konuşan Prof. Dr. Osman Eğri, "İnsanların ayıplarını görmezlikten gelmek, insanları alaya almamak, fakiri, yoksulu ve esiri gözetmek Alevi-Bektaşi inancının en önemli özelliğidir." dedi.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül ise Alevi Bektaşi yolunun temel kaynağının Kur'an-ı Kerim ve sahih hadis kitapları olduğunu belirtti. Bunun dayanağının ise Alevi Bektaşilerin başucu kaynağı olan, Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin eseri Makalat'ın hadis ve ayetlerle yazılması olduğuna dikkat çekti.

Selvi Düğün Salonu'nda yapılan panel; Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül, Tarihçi Yazar Ziya Demirel ve Şah-ı Merdan Yayınları Yayın Yönetmeni Rıza Yıldız’ın katılımı ile gerçekleşti.

Keçeci Köyü Ahi Mahmudu Veli Türbesi Derneği'nin hazırladığı Rainbow adlı Avrupa Birliği Projesi kapsamında yapılan panele sivil toplum kuruluşları, Alevi dedeleri ve kanaat önderleri katıldı. Proje kapsamında Macaristan, Romanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Sırbistan'dan gelen katılımcıların renklendirdiği programa Tokat halkı büyük ilgi gösterdi. Tokat Şah-ı Merdan Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Elmastaş, yaptığı açılış konuşmasında, “Alevi kimliğimizi muhafaza etmek kaydıyla tüm anlayışlarla önyargısız konuşmaya, görüşmeye ve kabul edilebilir konularda onlarla beraber hareket etmeye açık olacağız." diye ifade etti.

Panelistlerden Prof. Dr. Osman Eğri, "Alevi Bektaşi Yolu; Hakkın Birliğinden Halkın Dirliğine" başlıklı sunumunda, Alevi Bektaşi yolunun temel esasının Hak Muhammed Ali çizgisi olduğunu belirtti. "Ehli Beyti Ali için, Ali’yi Hz. Muhammed için, Hz. Muhammedi de Allah için severiz." diyen Prof. Eğri, asıl gayenin Hak olduğunu, Hakk'ın ise gönüllere girmekten geçtiğini ifade etti. Eğri, Alevi-Bektaşilik'te dürüstlüğün en önemli esas olduğunu belirterek, insanların ayıplarını görmezlikten gelmenin, insanları alaya almamanın bu yoldaki önemine dikkat çekti. Prof. Eğri, "Fakiri, yoksulu ve esiri gözetmenin Hz. Ali ile Hz. Fatıma örnekliğinde bize Hızır Orucu olarak hediye kaldı. Alevi Bektaşi yolunda; 'elinle koymadığını alma, gözünle görmediğini söyleme” anlayışı önemli bir esastır." şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül ise Alevi Bektaşi yolunun temel kaynağının Kur'an-ı Kerim ve sahih hadis kitapları olduğunu belirtti. Bunun dayanağının ise Alevi Bektaşilerin başucu kaynağı olan, Hünkâr Hacı Bektaş Velinin eseri Makalatın hadis ve ayetlerle yazılması olduğuna dikkat çeken Gül, "Ayrıca Yedi Ulu Ozan’ın şiirleri Alevi Bektaşi kültürünün kaynakları arasındadır." dedi. "Alevi Bektaşi yolu sözlü kültürden bir an önce yazılı kültüre geçmelidir." diyen Gül, "Bu anlamda son yıllarda çok ciddi akademik çalışmalar var. Bu çalışmalar Alevi Bektaşi anlayışını canlandıracaktır." diye konuştu.

Tarihçi Yazar Ziya Demirel de Türklerin İslam anlayışının Arap anlayışına göre daha esnek olduğunu dile getirdi. Bunun da Osmanlı'nın kuruluş tarihlerine dayanan bu birlik ve beraberliğin, yeniçeri ordusunun Alevi Bektaşi tekkelerine bağlanması ile daha da güçlendiğini ifade eden Demirel, "Alevi Sünni beraberliği, istikrarı ve gücü de beraberinde getirmiştir. Tarihteki Alevi Sünni beraberliğinde en önemli unsur güç değil, adalettir." şeklinde konuştu. Panele dinleyici olarak katılan dedeler ve Tokat halkı memnuniyetlerini dile getirdi. Alevi Bektaşi yolunun bilimsel çalışmalarla öğretilmesinden mutlu olduklarını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar