TMO Şube Müdürü Erkmen: Ekmek israfına dur diyelim

Toprak Mahsulleri Ofisi İskenderun Şube Müdürü Tamer Erkmen, insan beslenmesinin en temel unsurlarından olan ve toplumumuzda kutsal olarak kabul edilen ekmeğin çok miktarda üretilip tüketilmekte olduğunu ve ne yazık ki, büyük bir oranda da israf...

Google Haberlere Abone ol
TMO Şube Müdürü Erkmen: Ekmek israfına dur diyelim

Toprak Mahsulleri Ofisi İskenderun Şube Müdürü Tamer Erkmen, insan beslenmesinin en temel unsurlarından olan ve toplumumuzda kutsal olarak kabul edilen ekmeğin çok miktarda üretilip tüketilmekte olduğunu ve ne yazık ki, büyük bir oranda da israf edildiğini söyledi.

TMO İskenderun Şube Müdürü Tamer Erkmen, ekmek israfı ile ilgili konulara dikkat çekti. Müdür Erkmen, israf edilen her ekmekle çiftçinin alın teri, emeği, çabası ve milli servetimizin heba olduğunu kaydetti. Dünyada aç uyuyan ve açlık sebebiyle hayatını kaybeden yüz milyonlarca insan varken, ekmeğin dikkatsizce israf edilmesinin üzüntü verici olduğunu dile getiren TMO Müdürü Tamer Erkmen, Dünya ülkeleri arasında yükselen bir değer olmaya başlayan ve bu yoldaki yürüyüşüne kararlılıkla devam eden Türkiye’nin, bu trendi korumak ve geliştirmek için ekonomik değerlerini ölçülü kullanması gerekmektedir. Ancak, un ihracatında dünyada birinci sıraya yükselen ülkemizde, ne yazık ki, bir yılda israf edilen ekmeğin değeri, bir yılda ihraç ettiğimiz undan elde edilen döviz geliri ile aynı düzeydedir. Ülkemizde günde yaklaşık 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir” dedi.

EKMEK NİMETTİR

Ekmeğin tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı olduğunu hatırlatan Erkmen, "Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır. Toplumumuzda ekmek nimettir. Ekmek tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünüdür. Ülkemizde aynı zamanda alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade eden ekmeğe her zaman derin bir saygı vardır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak ana görev alanımız hububat piyasalarının düzenlenmesidir. Tabii ki ekmek de hububatın en temel öznesidir. Bizler misyonu gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bir kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz. Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur. İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır. Bu yıl kuruluşunun 75. yılı olan TMO, görevi itibarıyla üretici ve tüketiciyi koruyacak piyasa düzenleyici tedbirler almaya devam ederken; sosyal bir yara olarak gördüğü ve boyutu gittikçe artan ekmek israfı konusunu da toplumumuzun gündemine taşımak, duyarlılık oluşturmak ve ekmek israfını azaltmak üzere kampanyanın tüm hızıyla devam ediyor." ifadelerini kullandı.

'İSRAF YÜZDE 25 ORANINDA ÖNLENSE DÜNYADA AÇ İNSAN KALMAZ'

Kampanyaya toplumun her kesiminden destek gördüklerini belirten TMO İskenderun Şube Müdürü Erkmen, basın mensuplarına da toplumun bilgilendirilmesinde önemli görevler üstlendiğini sözlerine ekledi. Dünya genelinde değeri 1 trilyon ABD doları olan 1,3 milyar ton gıda israf edildiğine dikkat çeken Erkmen açıklamasının devamında ise, ”Bu miktar, 4 milyar ton olan dünya gıda üretiminin üçte birini oluşturmaktadır. Oysa gıda israfının yüzde 25 oranında önlenmesi ile dünyadaki aç insanların tamamının gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Diğer taraftan aşırı tüketim ve dengesiz beslenme nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 500 milyon insan obez durumundadır. Yani hastadır, çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır, evinde ve yatağında hapis durumundadır. Aşırı ve dengesiz beslenme sonucu vuku bulan ölümler, açlıktan ileri gelen ölümlerden fazladır. 2012 yılı araştırmasına göre; 2008 yılında yüzde 5 olan israf oranının yüzde 20 artışla yüzde 6’ya yükseldiği, günde 6 milyon ve yılda 2,17 milyar adet ekmeğin israf edildiği, bunun yıllık parasal karşılığının ise 1,6 milyar TL olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma ile; ekmeğin üretim veya tüketim süreçlerinin herhangi bir aşamasında israfın ortaya çıkabildiği, israfın kötü niyetten ziyade ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığı ortaya koyulmuştur” şeklinde açıklama yaptı. CİHAN

Yorumlar