TMMOB'a bağlı odaların kararnameyle bakanlığa bağlanmasına tepki

TMMOB Denizli İKK Sekreteri Oktay Ulutaş, bugün Resmî Gazete’de yayımlanan bir Bakanlar Kurulu kararıyla TMMOB’a bağlı 11 odanın idari ve mali denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
TMMOB'a bağlı odaların kararnameyle bakanlığa bağlanmasına tepki

TMMOB Denizli İKK Sekreteri Oktay Ulutaş, bugün Resmî Gazete’de yayımlanan bir Bakanlar Kurulu kararıyla TMMOB’a bağlı 11 odanın idari ve mali denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi. Ulutaş, yaptığı yazılı açıklamada Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın bakanlığa bağlandığını belirtti.

Bu kararın 1983 yılında, 12 Eylül askerî darbesinin ruhuna uygun olarak kanun hükmünde kararnameyle eklenen bir maddeye dayandırıldığını iddia eden Ulutaş, “Bu madde, TMMOB üzerinde Bayındırlık Bakanlığı’nın, odalar üzerinde ilgili bakanlıkların idari ve mali denetimine ilişkindir ancak bu hüküm, o dönemde ve 30 yıl boyunca 17 hükümet tarafından uygulanmamıştır. TMMOB ve bağlı odaların, Anayasa’nın 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu, kamu tüzel kişiliği ve yerinden yönetim özerk kuruluşu olma hüviyetine fiilen dokunulmamıştır. Bu hükmün şimdi işletilmesi mühendis, mimar ve şehir plancıları örgütlülüğü üzerinde 12 Eylül faşizminin düzenlemesini esas alan otoriter bir vesayet ilişkisini tesis etme çabası anlamına gelmektedir.” dedi. TMMOB ve bağlı odaların kamu idari yapısındaki yerini sorgulama ve yeniden belirleme çabası için beş yıl önceye gidilmesi gerektiğini belirten Oktay Ulutaş, “Zira 2009 Eylül ayında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının teşkilat ve mali yapıları, denetimleri, organlarının seçimlerine dair esasların değerlendirilmesi ve alınması gereken tedbirler konulu raporunda, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin Anayasa’nın 135. maddesinin yeniden düzenlenmesi ve ilgili meslek kuruluşlarının idari, örgütsel, mali yapı ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi gerektiği belirtiliyordu. Rapor, gereğinin yapılması üzerine Başbakanlık'a gönderilmiş, geçen yıl TMMOB Yasası’nın bütününün değiştirilmesi içerikli bir yasa taslağı hazırlanmış, ülke çapındaki eylemliliklerimiz üzerine taslak geri çekilmiş ancak TMMOB’u sınırlamaya yönelik kamuoyunca da bilinen düzenlemelerin yapılmasına devam edilmiştir.” şeklinde konuştu. İşleyişlerinin Türkiye’nin genel bütçesi ve kamu kurum ve kuruluşlarının mali harcamalarının Sayıştay denetiminden kaçırıldığı gibi kaçırıldığını öne süren Ulutaş “Odamızın ve odalarımızın kararnamelerle değil, öz üye gücüyle yönetilmeye devam edileceğini bu vesileyle kamuoyuna açıklarız.” dedi. CİHAN

Yorumlar