TMMOB: Kıyılar belediyeleri devredilmeli, halkın kullanımına açık olmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 18 meslek odası, yaptığı ortak açıklamada, Antalya Konyaaltı Sahili, Konyaaltı Beach Park ve Lara Beach Park’ın halka açık olarak belediyelere devredilmesi gerektiğini söyledi....

Google Haberlere Abone ol
TMMOB: Kıyılar belediyeleri devredilmeli, halkın kullanımına açık olmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 18 meslek odası, yaptığı ortak açıklamada, Antalya Konyaaltı Sahili, Konyaaltı Beach Park ve Lara Beach Park’ın halka açık olarak belediyelere devredilmesi gerektiğini söyledi.

TMMOB’ye bağlı 18 meslek odası ‘Antalya kıyıları yerel yönetimler ve halkın olmalıdır’ konulu basın toplantısı düzenledi. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, büyükşehir yasasının çıkması ve 30 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni bir dönemin başladığını söyledi. Bu dönemde plan bütünlüğünün sağlanabilmesi için Antalya planlarının bütüncül olarak katılımcı belediyecilik anlayışı ile yeniden ele alınması gerektiğini belirten Tuncer, kıyıların Anayasaya uygun, toplum yararına, kamusal çıkar öncelikli olarak, yeniden değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Kıyıların, halkın kullanımına açık, koruma kullanma dengesi gözetilerek yeniden planlanması, kıyıyı öncelikle halkın ve yurtdışından gelen konukların kültür alışverişi içinde birlikte kullanmaları gerektiğini belirten Tuncer, “Bu açıdan bakıldığında başta Konyaaltı Sahili, Konyaaltı Beach Park, Lara Beach Park, olmak üzere Anayasa’ya göre halkın kullanımına açık olması gereken tüm Antalya kıyıları yerel yönetimlere devredilmelidir. Side ve Alanya’da olumlu örneklerinde olduğu gibi turistik tesislerin kıyıdaki yasalara aykırı tüm kaçak yapıları kaldırılarak, Antalya’nın tüm kıyıları halkın ve turistlerin birlikte kullanımına açılmalıdır. Kıyılarda hiçbir olumlu örneğine rastlamadığımız yap-işlet-devret modelinden vazgeçilerek, yerel yönetimlerce yasalara uygun plaj tesisleri hayata geçirilmeli, yönetim ve kullanma planları yapılarak, belediyeler denetiminde kiralama modelleri seçilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Lara ile Kundu’da denize dik inen ve otoparklarla desteklenen eski planlardaki trafik yollarının son planlarda daraltılarak yaya yoluna çevrildiğini belirten Tuncer, “Kıyı kenar çizgisine kadar indirilip çıkmaz yol haline dönüştürülen yolların, önceki planlarda olduğu gibi otoparklar ile desteklenip trafik yolu olarak belirlenerek Promenat yola bağlanması, bu yolla birlikte planlara işlenmesi ve hayata geçirilmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Antalya halkının direnişiyle elinde kalan Lara Kent Parkı; Kent Parkı yapılmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmelidir. Lara Birlik Alanı’nda halkın kullanımının daha kapsamlı ve etkin olabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi tarafından Kamu İşletmeciliği örneği geliştirilmesi şarttır.” dedi.

Açıklamaya, Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Harita ve Kad. Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası destek verdi. CİHAN

Yorumlar