TMMM'den 3. köprü kazasına tepki: En basit önlemleri dahi almayanlar katildir

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde (3. köprü) meydana gelen kazayla ilgili önlemlerin alınmadığı ve ihmal olduğu gerekçesiyle tepkiler büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
TMMM'den 3. köprü kazasına tepki: En basit önlemleri dahi almayanlar katildir

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde (3. köprü) meydana gelen kazayla ilgili önlemlerin alınmadığı ve ihmal olduğu gerekçesiyle tepkiler büyüyor. Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi (TMMM), “İşçileri, riskleri bile bile çalışma sahasına gönderenler, haddinden fazla iş yükleyenler, en basit önlemleri dahi almayanlar katildir.” şeklinde açıklama yaptı.

Dün akşam saatlerinde 3. Köprü inşaatında meydana gelen kazayla 3 işçinin ölümüne tepkiler artıyor. İşçilerin can güvenliği için en basit önlemlerin dahi alınmadığına dikkat çeken TMMM, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İstanbul'daki en büyük yağma harekatlarından, köprü ve bağlantı yollarıyla halihazırda İstanbul’un kuzey ormanlarını tehdit eden, gayrimeşru 3. köprü inşaatı 3 işçi kardeşimizi aramızdan aldı. Reşadiye-Çamlık bağlantı yolu üzerindeki 35 No’lu viyadükte, başlık kirişi imalatı için beton dökümü sırasında, betonun yükünü taşıyamayan kalıplar çökmüş ve elli metreden toprak zemine düşen 3 işçi kalıp ve iskele enkazlarının altında kalarak yaşamını yitirmiştir. Yapılan arama/kurtarma çalışmaları sonucu 48 yaşındaki Lütfi Bulut, 50 yaşındaki Yaşar Bulut ve iki gün önce işe başlayan Kahraman Baltaoğlu’nun cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Olay yerindeki tespitler, işçi sağlığı ve iş güvenliğine aykırı imalat yapıldığını göstermektedir. Hızlı biçimde, gerekli önlemler alınmadan bu gibi riskli işlerin gerçekleştirilmesi, işçiler ve tüm şantiyede çalışanlar üzerinde sürekli olarak iş yetiştirme baskısı oluşturmakta, işçiler göz göre göre ölüme gönderilmektedir. Katliamın gerçekleşmesinde neden sonuç ilişkilerini iyi irdelemek gerekmektedir. Sorun bizzat yağma ve kar hırsıdır. Bu katliamın sorumlusu bellidir. Şantiye sahasında, beton dökümü gibi riskli bir işte, kalıp ve iskelelerde gerekli denetim ve gözetimi sağlamadan işe başlayanlar katildir. İşçileri, riskleri bile bile çalışma sahasına gönderenler, işçilere haddinden fazla iş yükleyenler, en basit önlemleri dahi almayanlar katildir. ‘3 yılda değil, 2 yılda bitecek’ diyerek, iş programını hızlandıran, hızlandırtan, yangından mal kaçırırcasına yağmaya devam edenler katildir. Doğamızı rant için yağmalamaya çalışanlar, bunun için tüm yağma projelerini bir an önce tamamlayıp ceplerini dolduranlar katildir. Tüm bu işçi ölümlerinde uygun illiyet bağı taşıyan hususun yağma politikaları değil, yalnızca dikkatsizlik, tedbirsizlik, denetimsizlik olduğunu söyleyenler ise suç ortağıdır.” ifadeleri kullanıldı.




CİHAN

Yorumlar