TMK mahkemeleri, yeni davaları iade etmeye başladı

Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile özel yetkilendirilmiş Ağır Ceza Mahkemeleri'ni tamamen ortadan kaldıran yasanın, demokratikleşme paketi kapsamında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi, etkisini gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
TMK mahkemeleri, yeni davaları iade etmeye başladı

Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile özel yetkilendirilmiş Ağır Ceza Mahkemeleri'ni tamamen ortadan kaldıran yasanın, demokratikleşme paketi kapsamında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi, etkisini gösterdi. Yetkileri kaldırılan mahkemelerin bir kısmı, tevzi ile kendilerine gönderilen yeni dosyaları, yasa değişikliğini gerekçe göstererek savcılığa iade etmeye başladı. Bazı mahkemeler ise yargılamalarını yaptıkları dava dosyasının taraflarına bu yasal düzenlemeyi anlatarak davaları üzun süre ertelemeye başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, dün geç saatlerde kabul ettiği demokratikleşme paketi ile çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunu da bazı değişikliklerle kabul etmiş oldu. Paket içerisinde, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesi ile özel yetkilendirilmiş Ağır Ceza Mahkemeleri'nin ortadan kaldırılması da bulunuyordu.

TBMM Genel Kurulu'nun aldığı bu kararın ardından TMK 10. maddesi ile görevli Ağır Ceza Mahkemelerini, görev sürelerinin son günlerinde harekete geçirdi. Özel yetkili bazı mahkemeler, tevzi yolu ile kendilerine verilen yeni dava dosyalarını, yasal düzenlemeyi gerekçe göstererek iade etmeye başladı. Bazı özel yetkili mahkemeler ise bugün görülen davaların taraflarına yasal düzenlemeyi sözlü olarak anlatarak duruşmaları, dosya üzerinde bir işlem yapmadan uzun süreli olarak erteleme kararı verdiler.

Yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı'nca onaylanması ve resmi gazetede yayınlanması durumunda TMK mahkemeleri tamamen ortadan kaldırılmış olacak. Bu mahkemeler, kapılarına kilit vurulmadan önce de ellerinde bulunan tüm dava dosyalarını 10 gün içerisinde savcılığa iade edecek. CİHAN

Yorumlar