TKDK, Sivas’ta 225 proje ile sözleşme imzalayacak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Sivas İl Koordinatör Vekili Halis Öztürk, 11.

Google Haberlere Abone ol
TKDK, Sivas’ta 225 proje ile sözleşme imzalayacak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Sivas İl Koordinatör Vekili Halis Öztürk, 11. çağrı döneminde 225 projenin sözleşme imzalamaya hak kazandığını söyledi. Öztürk, 2 milyon hektar tarım arazisine sahip bir tarım şehri olan Sivas’ta bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini kaydetti.

İl Koordinatör Vekili Halis Öztürk, Avrupa Birliği müzakere süreci kapsamında kurulan kurumlarının Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin yüzde 50-65 arasında hibe desteği verdiğini hatırlattı.

Sivas İl Koordinatörlüğü olarak 2012 ve 2013 yıllarında toplam 10 başvurunun çağrı ilanına çıktığını ve bu çağrı dönemlerin de toplam yatırım tutarı 72 milyon 866 bin 983,68 TL olan 187 projeye 38 milyon 771 bin 782,87 TL oranında hibe desteği sağlandığını anlatan Öztürk, şöyle devam etti: “11. başvuru çağrı döneminde ise toplam yatırım tutarı 49 milyon 536 bin 935 Türk Lirası toplam hibe tutarı 26 milyon 443 bin 497 Türk lirası olan 225 proje sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Bu projelerin 2014 yılı içerisinde uygulamasını tamamlatıp ödemelerini yapmayı planlıyoruz. Ayrıca 12. başvuru çağrı ilanı döneminde Sivas İl Koordinatörlüğü olarak toplam 77 proje başvurusu kabulünü yaptık. Projelerin toplam yatırım tutarı 64 milyon 849 bin 515 TL olan bu projelerin incelenmesi devam etmektedir.”

“SİVAS’TA TARIMSAL ÜRETİM YETERSİZ”

Yaklaşık 2 milyon hektar tarım arazisine sahip bir tarım şehri olan Sivas’ta üretim miktarlarına bakıldığında bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini kaydeden TKDK İl Koordinatör Vekili Halis Öztürk, “Bu durumda ilimizin halen göç veren bir il konumunda olmasının temel nedenidir. İlimiz tarımsal potansiyelinin gerçek manada değerlendirmeye başladığımızda hem ilimizi göç veren bir il konumundan kurtulacak hem de tarıma dayalı sanayinin gelişimi sağlanacaktır. İlimiz tarımsal potansiyelinin değerlendirilememesinin en büyük sebebi ise sermaye yetersizliğidir. Biz bu noktada ilimizin için büyük bir fırsat konumundayız çünkü tedbirlere göre miktar değişmekle birlikte 3 milyon Euro olan projelere hibe desteği verebilmekteyiz.” CİHAN

Yorumlar