TKDK bu yıl müteşebbislere 174 milyon euro destek aktaracak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü, 2014 yılında müteşebbislere kullandırılacak olan Avrupa Birliği (AB) destek bütçesinin 174 milyon euro olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
TKDK bu yıl müteşebbislere 174 milyon euro destek aktaracak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü, 2014 yılında müteşebbislere kullandırılacak olan Avrupa Birliği (AB) destek bütçesinin 174 milyon euro olduğunu açıkladı. Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında yatırım yapmak isteyenlerin başvurularına yönelik olarak 15 Ocak 2014'te 12. çağrıya çıktığını hatırlatan TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, “2016 yılına kadar dağıtılacak olan, yüzde 75'i AB ve yüzde 25'i Türkiye katkısından oluşan toplam destek bütçesi 489 milyon eurodur.” dedi.

Koordinatör Çiftçi ayrıca IPARD kapsamında süt üreten tarım işletmelerine yatırım, et üreten tarım işletmelerine yatırım (kırmızı ve kanatlı et), süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması (süt işleme tesisleri ve süt toplayan üretici örgütleri), et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması (kırmızı ve kanatlı et), meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi (arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri), yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında karşılıksız hibe desteği sağlanacağını belirtti. Erhan Çiftçi, açıklamasında şunları kaydetti: “Geri ödemesiz hibe desteklerden yararlanan vatandaşlar, yapacakları yatırımların KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf olacak. Yatırımlarda Maliye Bakanlığı’ndan alınacak 'Vergi Muafiyeti Belgesi' ile hiçbir vergi ödenmeyecek. Amacımız, İl Koordinatörlüğü olarak önce Aydın özelinde, sonra da Türkiye olarak kullanılmadığı takdirde AB'ye geri gidecek olan bu fonların burada kalmasını sağlamak, kırsalda istihdamı sağlayarak göçü önlemek, AB standartlarında işletmeler yaparak bunların ürettiği ürünlerle dünyayla rekabet etmek, ekonomisi daha da güçlenen ve bunun etkilerinin sosyal yaşamdaki yansımalarıyla toplumun refah artışına bir nebze de olsa katkı sağlamak. Aydın’ın hakettiği noktaya gelebilmesi için insanımız adına iş istihdamını arttırmak için TKDK olarak amacımız, bu potansiyelin yatırıma dönüşmesi noktasında girişimcileri teşvik etmek ve onlara her türlü desteği sağlamaktır. Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılması en temel hedefimizdir. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak, çağrı dönemimiz 10 Mart 2014 tarihinde sona erecek.” CİHAN

Yorumlar