Tiyatro arazisine yapılan gece baskınında yüzlerce ağaç kesildi

Ankara Macunköy'de Devlet Tiyatroları (DT) İrfan Şahinbaş atölye sahnesinin bulunduğu alandaki ağaçlar, dün gece ani bir baskınla kesildi.

Google Haberlere Abone ol
Tiyatro arazisine yapılan gece baskınında yüzlerce ağaç kesildi

Ankara Macunköy'de Devlet Tiyatroları (DT) İrfan Şahinbaş atölye sahnesinin bulunduğu alandaki ağaçlar, dün gece ani bir baskınla kesildi. Yüzlerce ağacın kesildiği baskında, kümeste bulunan 50'ye yakın tavuk, tavus kuşu, güvercin ve sülün de telef oldu. Yıkım ekipleri, Devlet Tiyatroları'na ait olan ve mutfak olarak kullanılan binayı da kullanılamaz hale getirdi. Yenimahalle Belediyesi, inşaat firmasının ruhsat iptali için çalışma başlattı.

Yenimahalle'de bulunan İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, yan tarafta inşaatı devam eden firmanın gece baskınıyla şok yaşadı. Güvenlik görevlileri, eli sopalı ve çoğu silahlı olduklarını iddia ettikleri 30 kişilik bir ekibin iş makineleriyle yemekhane, depo ve mutfağın da bulunduğu alana girerek tüm ağaçları kökünden söktüğünü söyledi. Yıkım sırasında kümes hayvanları telef olurken, geçen ayki yıkımdan kurtulan ağaçların tamamı yerinden söküldü. DT'ye ait kamelyalar, masalar ve sandalyeler de yıkım sırasında paramparça edildi, çoğu toprak altında kaldı.

FİRMANIN RUHSATI İPTAL EDİLECEK

Milli Emlak'a ait arazide inşaat ruhsatını veren Yenimahalle Belediyesi ise firmanın ruhsat iptali için çalışma başlattı. Belediye Başkanı fethi yaşar, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İmar Müdürü'ne inşaat ruhsatının iptali için gerekli talimatı verdiğini açıkladı. Daha önce kesilen ağaçlar nedeniyle firmaya ihtar verdiklerini kaydeden Fethi Yaşar, "İrfan Şahinbaş sahnesinin yanında süren inşaat tamamen hukukun dışına taşarak yeşil alana zarar vermiş, ağaçları sökmüştür. Bir önceki olayda kendilerine resmi olarak ihtar vermiştik ve bir daha yaşanması durumunda ruhsatı iptal edeceğimizi söylemiştik. İmar müdürümüze inşaat ruhsatının iptali için gerekli talimatı verdim." ifadelerini kullandı.

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, inşaat firması daha önce kendilerine yazılı olarak iletilen ‘yeşil alana ve ağaçlara dokunursanız ruhsat iptal edilir' uyarısını dinlemeyerek ağaçları yerinden söktü. İnşaat firmasının şantiyesinde bulunan yetkililer ise gece baskınıyla ilgili konuşmaktan kaçınarak, basın mensuplarına tepki gösterdi.

GÜVENLİK GÖREVLİSİNİ TEHDİT ETTİLER

Devlet Tiyatrosu Ankara Müdürü Şekip Taşpınar, eli sopalı ve silahlı oldukları iddia edilen kişilerin, ağaçların kesilmemesi için nöbet tutan sanatçıları engellediğini belirtti. Güvenlik görevlilerinin bu kişiler tarafından etkisiz hale getirilerek işlem yapıldığını kaydeden Taşpınar, yıkılan depo kısmında bir kişinin bulunduğunu, seslere uyanarak son anda kendini dışarı attığını, aksi halde yıkıntıların altında kalabileceğini de iddia etti. Taşpınar, ellerinde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu, inşaat firmasının kanunlara aykırı hareket ettiğini savundu. Gece baskın olduğunda ilk gören kişilerden biri olan güvenlik görevlisi, üzerindeki şoku hala atamadığını belirterek şunları söyledi: “Hepsi de silahlı 30'a yakın kişiydi. Küfür ve hakaret ederek, beni bir yere sıkıştırıp orada tuttular. Yarım saat içerisinde tüm ağaçları söküp, kümesi yıkıp, depo ve mutfak kısımlarımızı, yani kamu malı olan yapıyı yıkıp gittiler. Beni ve diğer güvenlikçi arkadaşları da tehdit ettiler, birilerine haber verirsek veya engel olursak başımıza iş geleceğini söylediler.” DT sanatçısı Alper Tazebaş ise ağaçların kesilmemesi için arkadaşlarıyla birlikte bölgede nöbet tuttuklarını belirterek, sabaha karşı saat 04.00 civarında, eli sopalı ve silahlı oldukları iddia edilen bir grubun araziye girdiğini söyledi. Bu kişilerin nöbet tutan sanatçıları engellediğini anlatan Beşen, iş makinelerinin bölgedeki yaklaşık 100 ağaca ve tiyatroya ait mutfağa zarar verdiğini kaydetti.

AĞAÇ KESİMİNE GEÇEN AY BAŞLANMIŞTI

İrfan Şahinbaş Atölyesi'nin olduğu Macunköy'deki tesiste yer alan 400'e yakın ağaç ve çalı türü, Mart ayı başlarında yine gece yarısı kesilmişti. Tiyatrocular, hukuksuz bir şekilde yapıldığını öne sürdükleri kesim işlemi için polis çağırdıklarını ancak, Emniyet'in ilgilenmediğini iddia etmişti. Arazinin 4 bin 250 metrekarelik kısmının Milli Emlak tarafından bir firmaya satılmasının ardından, özel şirketin sınırlarına kadar dayandığını savunan tiyatrocular, araziyi alan firmanın açılan davaya rağmen inşaata başladığını ve ağaçları kestiğini açıklamışlardı. İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nin de içinde bulunan arazinin 60 yıldır Devlet Tiyatroları bünyesinde olduğunun altını çizen tiyatro sanatçıları yapılan uygulamayı “hukuksuzluk” olarak nitelendirirken, uzun süre çadır kurarak nöbet tutmuştu.
CİHAN

Yorumlar