Titreyengöl'de halkalanan 63 bin kuş 18 ülkede görüldü

Titreyengöl, tatlı ve deniz suyu karışımına bağlı göçmen kuşlarının, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde beslenme alanlarından biri.

Google Haberlere Abone ol
Titreyengöl'de halkalanan 63 bin kuş 18 ülkede görüldü

Titreyengöl, tatlı ve deniz suyu karışımına bağlı göçmen kuşlarının, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde beslenme alanlarından biri. Göl içinde bulunan geniş sazlık alanlar, göçmen kuşlarının uçuş öncesi rahat yiyecek bulmasını sağlıyor. Titreyengöl-Sorgun Yatırımcılar Birliği (TİSOYAB) ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı, 'Titreyengöl Kuş Halkalama Çalışması' yaparak kuş göçlerini yakından takip ediyor.

TİSOYAB öncülüğünde, AÜ'nün Tityengöl'de halkalama çalışması kapsamında 63 bin kuşa Türkiye halkası takıldı. Ekologlar, Türkiye'de 502 kayıtlı kuş türü bulunduğunu, bunun 189'unun Titreyengöl'de kayıtlı bulunduğunu belirtiyor. Türkiye halkası takılan kuşların, takip edilmesi sonucunda dünyada 18 ülkede görüldüğü 3 bin 200 ile 10 bin kilometre arasında seyahat ettikleri belirtildi.

Tityengöl'de bugüne kadar 12 farklı kuş türünden 66 birey halkalandığını ve bunlardan Yalıçapkını (Alcedo atthis), Kamışçın türleri, Örümcekkuşları ve Söğüt bülbülleri öne çıktığı belirtildi. Kuş bilimcileri, gözlemlerde Balıkçıl türleri, Arıkuşları, Çobanaldatan, Kırlangıçlar, Baykuşlardan Peçeli Baykuş ve İshakkuşu, farklı Su kuşları ve çok sayıda ötücü kuş gözlendiğini ifade etti.

Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği Derneği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Manavgat Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) 'Dünyanın Yükselen Yıldızı: Ekoturizm' konulu panelde bölge turizmi hakkında bilgilendirme yaptı. Titreyengöl'ün, tatlı ve deniz suyu karşımına bağlı kuşlar için zengin bir beslenme alanı olduğunu belirten Aydoğan, AÜ'nün 121 kuş türüne 63 bin Türkiye halkası takarak, Titreyengöl'ü kuş göçlerinde dünya gündemine taşıdıklarını kaydetti. Aydoğan, "Titreyengöl, ornito turizmi için çok önemli gölümüz. Gölde 189 kuş türü yaşıyor. Kuş göçlerinde, kuşların uçuş öncesi yakıt ikmal yeri. Türkiye halkası takılan kuşlar, Orta ve Doğu Avrupa kuş popülasyonlarının göç rotası üzerinde olduğu ortaya çıktı. Zengin kuş varlığı önümüzdeki yıllarda çok sayıda kuş gözlemcisini Titreyengöl'e çekmek istiyoruz." dedi.

Konuşma sonunda, Manavgat Belediye Başkan Vekili Erşan Özden, TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan'a, turizme katkıları için plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar