Timpanoplasti ameliyatı Bitlis’te yapılabiliyor

Kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan Canal Wall Down Tip 2 timpanoplasti ameliyatı bölgede ilk defa Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Timpanoplasti ameliyatı Bitlis’te yapılabiliyor

Kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan Canal Wall Down Tip 2 timpanoplasti ameliyatı bölgede ilk defa Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapıldı.

Teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması aynı zamanda orta kulaktaki ve kulak arkasındaki mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi anlamına gelen timpanoplasti ameliyatının yapılabilmesi için fiziki ortam, ekipman, ekip ve cerrahi müdahale büyük önem arz ediyor. Bu nedenle bu tür ameliyatlar bölgede şimdiye kadar sadece Diyarbakır’da yapılabiliyordu. Ancak Bitlis’e yaklaşık 1 yıl önce atanan ve aynı zamanda karı koca olan 2 kulak burun ve boğaz (KBB) uzmanı doktor tarafından bu ameliyat Bitlis’te de yapılmaya başlandı.

Başarılı geçen ameliyat Bitlis Devlet Hastanesi'nde görevli KBB Uzmanı Gözde Ceylan ve Tatvan Devlet Hastanesi'nde görevli Mehmet Emrah Ceylan, uzun süredir sol kulağından rahatsızlığı bulunan 50 yaşındaki Kemal Menteşe’ye yaptı. Yaklaşık 3,5 saat süren ameliyat başarıyla tamamlandı. Bir hafta hastanede yatacak hasta bir buçuk ay sonra tamamen sağlığına kavuşacak.

Hastanın kendilerine orta kulak enfeksiyonu şikayetiyle başvurduğunu belirten KKB Uzmanı Mehmet Emrah Ceylan, yaptıkları tetkikler neticesinde hastalığın ilaçla iyileşme durumunun olmadığını, bu nedenle ameliyata karar verdiklerini söyledi. Ameliyatla ilgili riskleri hastaya anlattıktan sonra hastanın da onay vermesiyle birlikte ameliyatı gerçekleştirdiklerini anlatan Dr. Ceylan, “Ameliyat riskli olmasına ve bu bölgede ilk defa yapılmasına karşın oldukça başarılı geçti. KKB Uzmanımız olan Gözde Hanım'ın da gayretleriyle başarılı geçen ameliyatımız yaklaşık 3,5 saat sürdü. Ameliyatla kulağa gerekli işlemleri yaptık. Her şey yolunda gitti. Herhangi bir sıkıntı da yaşanmadı. Hastamızın sağlık durumu da şu anda çok iyi.” dedi.

“BÖLGEDE İLK DEFA YAPILDI”

Kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan Canal Wall Down Tip 2 timpanoplasti ameliyatının bölgede ilk defa gerçekleştirildiğini kaydeden Ceylan, şunları ekledi: “Bu tür ameliyatlar gerçekten ekip işi ve ekipman işidir. Bu yüzden bölgede pekte yapılamıyor. Genellikle bu tür ameliyatlar daha gelişmiş hastanelerde yapılıyor. Bizim bölgemizde ise sadece Diyarbakır’da yapılabiliyor. Bu açıdan bakıldığında aslında bu tür bir ameliyatın burada yapılmış olması büyük bir başarıdır. Biz burada ilkini yaptık. İnşallah devamı da gelecektir. Yani bu şu anlama geliyor. Artık hastalarımızın bu tür ameliyatlar için uzak illere gitmelerine gerek kalmadı. Bizler bu ve benzeri ameliyatları yapabilecek durumdayız.”

Hasta Kemal Menteşe ise yaklaşık 20 yıldır bu sıkıntıyı yaşadığını ifade ederek, şu anda sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarına teşekkür eden Menteşe, “Önceden kulağımdan sürekli ses geliyordu. İltihap vardı. Bu yüzden sürekli sıkıntı yaşadım. Allah'ın izniyle olduğum ameliyat sonrası şu anda öyle bir sıkıntım kalmadı. Sağlık durumum gayet iyi. Ben ameliyatımı yapan doktorlarıma da çok çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Yaşar Kaya hastanelerinde her branşta doktorun mevcut olduğunu ve bu doktorlar sayesinde her geçen gün yeni ilklere imza atacaklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar