Tıkanan beyin damarları ameliyatsız açıldı

Afyonkarahisar'da üç hastanın beyne giden damarlarındaki darlık, kasıktan yapılan işlemle ameliyatsız ve anestezi olmaksızın açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Tıkanan beyin damarları ameliyatsız açıldı

Afyonkarahisar'da üç hastanın beyne giden damarlarındaki darlık, kasıktan yapılan işlemle ameliyatsız ve anestezi olmaksızın açıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersel Onrat başkanlığında öğretim üyeleri Doç. Dr. Alaettin Avşar ve Yrd. Doç. Dr. Gülay Özkeçeci ile Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Oruç'tan oluşan ekip, her bir hastanın işlemini yaklaşık birer saatte tamamladı.

İşlemin Afyonkarahisar'da ilk defa yapıldığını belirten Prof. Dr. Onrat, "Bu tür hastalar, daha önceleri bu işlem için başka şehirlere gidiyorlardı fakat artık şehrimizde de yapılmaktadır. Bir hastamız, karotis arter stentleme adlı bu işlem için başka bir ilden bize geldi.” dedi. Onrat, yöntemin beyne giden ana damarlardaki tıkanıklık sebebiyle felç geçiren hastalarda tekrar felç geçirmeyi önlemesi, yine geçici felçleri olmuş, düzelmiş fakat halen felç geçirme ihtimali yüksek hastaların gelecekte oluşabilecek felçlerini önlenmesi olduğunu anlattı. Ersel Onrat, “Geçmiş yıllarda bu damarların açılması ameliyat ve anesteziyle yapılmaktayken bu teknikte işlem için uygun olan hastalarda, ameliyata ve anesteziye gerek kalmamaktadır. Bu işlem, AKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Nöroloji ana bilim dalları tarafından birlikte yapılmaktadır." şeklinde konuştu. Bugüne kadar altı hastada bu işlemi yaptıklarını belirterek, uygun görülen hastalarda yapmaya devam edeceklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar