TİB binası için son kararı açıkladı: Terkedilecek

17/25 Aralık darbe girişimine kadar paralel örgütün dinleme üssü olarak kullandığı TİB binası sırlarıyla terkedilecek. Yeni bina yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
TİB binası için son kararı açıkladı: Terkedilecek

Yeni bir TİB binası yapacaklarını izah eden Bakan Elvan, "Her şeyi orada bırakacağız" dedi

Yasadışı milyonlarca dinleme kaydının lazım kuruluş dışına çıkarıldığı gerekse de uydu ve kablolarla yurtdışına aktarıldığı o ‘lanetli’ binada hangi kablonun nereye uzandığı hâlâ tam şekilde çözülemedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, enlem örgütün bir çağ dinleme üssü şekilde kullandığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) binasına art dönüşün olasıdır olmadığını söyledi.

Yeni tan ve TvNET’i ziyaretinde, 17/25 Aralık vuruş girişimine kadar adeta ‘paralel karargah’ şekilde uygulanan TİB binasına ait izahat oluşturan Bakan Elvan, “Orası devasa bir tesis, yani orada milyarlarca verinin saklandığı, devasa makinelerin yeraldığı bir merkez. Elbette o merkeze yönelik TİB’e yönelik fazla fazla kapsamlı teftişler yapıldı; işte Başbakanlık, Devlet Denetleme Kurulu, bilirkişiler lüzumlu denetimleri yaptılar fakat halen yani ‘yüzde 100 emin misiniz’ diye sorsanız, ben ‘yüzde 100 eminim o binadan’ diyemiyorum” ifadelerini kullandı.

“Halen TİB’de saptama edilemeyenler mevcut mı” şeklindeki soruya Elvan, “Olabilir yani, bulunmaz demiyorum fakat biz önlemlerimizi aldık. Çapraz kontroller yapmaya başladık” yanıtı verdi.

MECLİS'E TASARI SUNULACAK

TİB’in tekrardan yapılandırılması anlamında bir irade oluştuğunu kaydeden Elvan, Meclis’e yeni bir tasarı sunulacağını ve yeni bir TİB binası yapılacağını dile getirdi.

Binada enlem kablo şüphesinin devam ettiğini vurgulayan Elvan, “Biz bundan sonra o binayı kullanımı istemiyoruz, o binayı değişimi istiyoruz, değişik bir yere taşıyacağız. Gerekli bulunan kendi altyapımızı alacağız fakat o binadaki kablolama vesaire her şeyi orada bırakacağız” izahatsı yaptı.

Yüzde 85 azaldı

Şu an mahkeme kararları doğrultusunda TİB kanalıyla yapılan dinlemelerde herhangi bir usûlsüzlük olmadığına dikkat çekel Elvan dinlenen şahıs sayısının yüzde 85 oranında azaldığını anlatım etti.

Bakan Lütfi Elvan, milyonlarca kişiyi yasadışı dinleyen enlem örgüt üyelerinin, kayıtların yeraldığı diskleri parçaladığı bilgisini verdi. Elvan "Parçalanan CD’ler şu anda muhafaza ediliyor. Kötü niyetin olmadan LOG kayıtlarını sebep silersin” diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar