TGS: İktidar, gazetecileri soruşturmayla susturmanın peşinde

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptığı yazılı açıklama ile son zamanlar gazeteciler üzerindeki baskılara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
TGS: İktidar, gazetecileri soruşturmayla susturmanın peşinde

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptığı yazılı açıklama ile son zamanlar gazeteciler üzerindeki baskılara tepki gösterdi.

TGS, “İstanbul Başsavcılığı'nın gazeteci Ezelhan Üstünkaya hakkında, bir parti liderinin yolsuzluk operasyonuna ilişkin Meclis'te yaptığı açıklamaları haberleştirmesini soruşturma konusu yapmasını kınıyoruz. Başsavcılığın “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlamasının neye dayandığını meçhuldür. Daha önce benzer gerekçeyle Cumhuriyet gazetesi hakkında da soruşturma başlatılmıştı. İktidar ‘Alo Fatih’ hattı ile ulaşamadığı gazetecileri soruşturma ile susturmanın peşinde” dedi.


Soruşturmaya gerekçe gösterilen haberin, TBMM kürsüsünde ana muhalefet partisi liderinin yaptığı konuşmaya ilişkin olduğunu kaydeden TGS yetkilileri, “Kaldı ki, söz konusu konuşma birçok TV kanalında canlı olarak da verilmiştir. Bu konuşmayı haberleştirmenin neresi “soruşturmanın gizliliğini ihlal” anlamına gelmektedir? Gazetecilerin parlamentoda konuşulanları da aktaramadığı bir ortamda, basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir” diye konuştu.

Son yıllarda ülke gündeminde yer tutan pek çok siyasi davaya ilişkin belgeler ve tapeler, daha soruşturma aşamasındayken medyada yer aldığını vurgulayan TGS tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “İktidar partisi kurmayları tarafından da konuşmalarında dayanak olarak kullanılmıştır. Ancak 17 Aralık operasyonunun ardından iktidar, basında yer haberlerin “soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini” iddia etmiştir. Görülen o ki, yargı da iktidarın bu söylemiyle harekete geçmiş, tüm kamuoyunun gözü önünde gerçekleşen olaylara ilişkin yazılanlar hakkında “soruşturmanın gizliliğini ihlal” başta olmak üzere, çeşitli gerekçelerle soruşturmalar açmaya başlamıştır. İktidar 'Alo Fatih Hattı'yla ulaşamadığı gazetecileri şimdi soruşturmalarla susturmanın peşindedir. Biz gazeteciler, ne siyasi iktidarın, ne medya patronlarının, ne de yargının baskılarına boyun eğmeden gördüklerimizi, bildiklerimizi yazmaya, görüntülemeye, yayınlamaya devam edeceğiz. Basın ve ifade özgürlüğünün tam anlamıyla sağlandığı, halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırıldığı bir toplum için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”
CİHAN

Yorumlar